Cu puțin timp înainte de publicarea celei de a doua părți a enciclicei «Laudato Si’» a Papei Francisc, Secretariatul General al Sinodului pentru o Biserică sinodală (2021-2024) din Vatican intenționează să își aducă contribuția la îngrijirea Creației printr-o formă de compensare a emisiilor reziduale de CO2 produse de a XVI-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor.
Prin sprijinul economic al Fundației SOS Planet și contribuția tehnică a LifeGate, deja testată cu ocazia Adunării Sinodale din 2019, o parte din emisiile reziduale de CO2 vor fi compensate grație proiectelor capabile să genereze un „credit” de carbon care să echilibreze „datoria” acumulată.
Proiectul ales pentru compensarea emisiilor, care răspunde criteriului ecologiei integrale propus de enciclica «Laudato Si’», reunește aspectul ecologic, atenția asupra teritoriului și ajutorul concret pentru viața populațiilor implicate. Proiectul identificat, derulat în Nigeria și Kenya, își propune să răspândească sobe de bucătărie eficiente și tehnologii de purificare a apei pentru familii, comunități și instituții. Noile tehnologii vor reduce semnificativ consumul de biomasă neregenerabilă și de combustibili fosili folosiți pentru gătit și fierberea apei. Aceasta va avea ca rezultat o îmbunătățire semnificativă a poluării aerului care are o corelație directă cu bolile respiratorii și ratele mortalității, în special în rândul femeilor și copiilor, îmbunătățind în consecință starea de sănătate a populațiilor implicate. Proiectul va folosi veniturile din vânzarea creditelor de carbon pentru a sprijini partenerii locali implicați în producția, distribuția și întreținerea tehnologiilor.
„Nu am maltratat și jignit niciodată Casa noastră comună ca în ultimele două secole. În schimb, suntem chemați să devenim instrumentele Lui Dumnezeu Tatăl, astfel încât Planeta noastră să fie ceea ce a visat El când a creat-o și să răspundă planului Său de pace, frumusețe și plinătate.” (Papa Francisc, LS 53).
traducere Mihaela Caba-Madarasi