În urmă cu șase ani, Biserica Catolică se afla în fața unui eveniment de importanță mondială. În 27 aprilie 2014, la Roma, a avut loc canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Sfântul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a făcut 104 de călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalți papi de dinaintea sa, luate împreună, printre care și în România, în 1999), a contribuit decisiv la căderea ”zidului Berlinului” și a ”cortinei de fier” a fost pe scaunul Sfântului Petru între 1978 și 2005 și a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 1 mai 2011. Sfântul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papă între 1958 și 1963. A fost beatificat de către Ioan Paul al II-lea în 2000.

Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii pe care i-a canonizat în 27 aprilie 2014 și a răspuns: ”Sfântul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de “preot de țară”, un preot care iubește pe fiecare dintre credincioși și știe cum să aibă grijă de ei – el a făcut acest lucru ca episcop și ca nunțiu. A fost sfânt, răbdător, a avut un bun simț al umorului și, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos.” Despre Sfântul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: ”Mă gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru că el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican au strigat: ”santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste două milioane de pelerini.

La ceremonia de la Roma, din 27 aprilie, au participat pelerini din episcopiile greco-catolice și romano-catolice din România, însoțiți de episcopi, preoți și persoane consacrate. Au fost prezenți numeroși jurnaliști și reprezentanți ai oficialităților statale.

Sursa: http://www.e-communio.ro