Prelatul polonez avea 78 de ani. Papa Francisc l-a trimis în micul oraș din Bosnia Herțegovina pentru a însoți comunitatea parohială și pelerinii fără a intra însă în problema aparițiilor Sfintei Fecioare Maria. Aici, spunea Hoser, mulți vin pentru a-l întâlni pe Isus prin intermediul Mariei.

Arhiepiscopul polonez Henryk Hoser, din 2018 vizitator apostolic pentru parohia din Medjugorje, s-a stins ieri, vineri 13 august, la Spitalul Ministerului de Interne din Varșovia.

La Medjugorje cu sarcini pastorale

Papa Francisc i-a încredințat misiunea de a însoți în manieră „stabilă și în mod continuu” comunitatea parohială din această mică localitate din Bosnia Herțegovina și pe numeroșii credincioși care merg acolo în pelerinaj, „ale cărui exigențe – explica cineva din Vatican – solicită o atenție deosebită”. Este vorba despre un semn al atenției papei către pelerini, cum sublinia directorul Biroului de Presă din Vatican: monsignorul Hoser a fost trimis la Medjugorje cu o sarcină strict pastorală, fără a intra în problema aparițiilor mariane.

Trimis acolo unde lumea are nevoie de dânsul

Papa, a spus prelatul, „ne trimite acolo unde trăiește lumea, unde credincioșii se adună căutând lumina mântuirii” și la Medjugorje vin pelerini din toată lumea, „pentru a întâlni pe Cineva: pentru a-L întâlni pe Dumnezeu, pentru a-L întâlni pe Cristos, pentru a o întâlni pe Mama Sa”. „Drumul prin intermediul Mariei, spunea Hoser, e cel mai firesc și mai sigur” deoarece el conduce la Isus și aici credincioșii au „în centru Sfânta Liturghie, Adorația Preasfântului Sacrament, o masivă participare la Sacramentul Pocăinței”. Este vorba de un adevărat cult ”cristocentric”. Medjugorje, afirma vizitatorul apostolic, ne oferă timpul și spațiul harului divin prin mijlocirea Preasfintei Fecioare, Mama lui Dumnezeu și Mama Bisericii, venerată aici prin apelativul Regina Păcii. Acest nume e foarte cunoscut prin intermediul Litaniei Lauretane. Și „lumea, sublinia, are mare nevoie de pace”.

Medic și misionar în Ruanda

Monsignorul Hoser s-a născut la Varșovia în 27 noiembrie 1942 și a studiat medicina înainte de a intra, în 1969, în Societatea Apostolatului Catolic (Pallottini). Hirotonit preot în 1974, pleacă misionar în Ruanda, unde rămâne până în 1995. În Kigali fondează Centrul Medico-Social, pe care l-a condus mai bine de 17 ani și Centrul de Formare Familială (Action Familiale). Pentru câțiva ani a fost secretarul Comisiei Episcopale pentru Sănătate, apoi secretar al Comisiei Episcopale pentru Familie, președinte al Asociației Centrelor Medicale Asociate din Kigali (BUFMAR), responsabilul unui centru de monitorizare epidemiologic SIDA și al unui program de asistență psiho-medicală și social al bolnavilor. În 1994, la Sinodul Special pentru Africa, a fost numit expert în câmpul familiei și al dezvoltării. Tot în 1994, în absența unui nunțiu apostolic în Ruanda, este numit vizitator apostolic în această țară, misiune pe care o îndeplinește timp de doi ani.

Misiunea în Europa

Din 1996 până în 2003 este superiorul regional al palotinilor (congregație religioasă care se dedică misiunilor și educației) și membru al Consiliului Misionar al Conferinței Superiorilor Majori din Franța. În 2004 devine rector al Procurei misionare palotină, la Bruxelles în Belgia și este implicat în pastorație în cadrul Uniunii Europene. În 2005 Ioan Paul al II-lea îl numește secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și președinte al Operelor Misionare Pontificale, cu demnitatea de arhiepiscop. În 2008, cu Benedict al XVI-lea devine arhiepiscop-episcop al Diecezei de Varșovia-Praga. În februarie 2017, Papa Francisc îl trimite la Medjugorje ca și trimis special al Sfântului Scaun. În decembrie, același an, devine episcop emerit de Varșovia-Praga. În 31 mai 2018, Papa îl numește vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat și ad nutum Sanctae Sedis.

Monsignorul Hoser se stinge chiar la 40 de ani de când a început totul la Medjugorje, de când câțiva tineri, în 24 iunie 1981, spun că au văzut-o pe Feciora Maria.

Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, se roagă pentru sufletul adormitului serv al lui Dumnezeu, Monsignorul Henryk Hoser, rugând-o pe Preasfânta Fecioară să mijlocească pentru acest vrednic slujitor al Domnului.

Sursa: www.vaticannews.va

Traducere din italiană: Florin Bode