Spitalizarea nu l-a oprit pe Papa Francisc de la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea „Îngerul Domnului”, doar că ea acum s-a desfășurat tocmai din spitalul unde a fost internat pentru o intervenție chirurgicală ce a avut loc pe 4 iulie. Operația a vizat o stenoză diverticulară a colonului, o inflamație a sistemului digestiv de care suferă numeroase persoane înaintate în vârstă. Iată în continuare alocuțiunea papală, după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să pot menține întâlnirea duminicală de Angelus și aici, de la Policlinica „Gemelli”. Vă mulțumesc tuturor: am simțit apropierea voastră și sprijinul rugăciunilor voastre. Mulțumesc din inimă! Evanghelia care se citește astăzi în liturgie relatează că discipolii lui Isus, trimiși de El, „îi ungeau cu untdelemn pe mulți bolnavi și îi vindecau” (Mc 6,13). Acest „untdelemn” ne face să ne gândim și la Sacramentul Ungerii Bolnavilor, care dă întărire sufletului și trupului. Însă acest „untdelemn” este și ascultarea, apropierea, grija, duioșia celui care se îngrijește de persoana bolnavă: este ca o mângâiere care face să se simtă mai bine, alină durerea și ridică din nou. Noi toți, toți, avem nevoie mai devreme sau mai târziu de această „ungere” a apropierii și a duioșiei, și toți putem să o dăruim altuia, cu o vizită, un telefon, o mână întinsă celui care are nevoie de ajutor. Să ne amintim că, în protocolul judecății finale – Mt 25 – unul dintre lucrurile care ne vor întreba va fi apropierea de cei bolnavi.

În aceste zile de internare în spital, am experimentat încă o dată cât de important este un serviciu sanitar bun, accesibil tuturor, așa cum este în Italia și în alte țări. Un serviciu sanitar gratuit, care să asigure un serviciu bun accesibil tuturor. Nu trebuie pierdut acest bun prețios. Trebuie menținut! Și pentru aceasta trebuie să ne angajăm toți, pentru că folosește tuturor și cere contribuția tuturor. Și în Biserică se întâmplă uneori ca vreo instituție sanitară, datorită unei gestiuni rele, să nu meargă bine din punct de vedere economic, și primul gând care ne vine este să o vindem. Însă vocația, în Biserică, nu este de a avea bani, este de a face slujirea, iar slujirea este mereu gratuită. Nu uitați de aceasta: a salva instituțiile gratuite.

Vreau să exprim aprecierea mea și încurajarea mea medicilor și tuturor lucrătorilor sanitari și personalului din acest spital și din alte spitale. Muncesc mult! Și să ne rugăm pentru toți bolnavii. Aici sunt câțiva prieteni copii bolnavi… De ce suferă copiii? De ce suferă copiii este o întrebare care atinge inima. A-i însoți cu rugăciunea și a ne ruga pentru toți bolnavii, în special pentru cei aflați în condiții mai dificile: nimeni să nu fie lăsat singur, fiecare să poată primi ungerea ascultării, a apropierii, a duioșiei și a îngrijirii. Cerem asta prin mijlocirea Mariei, Mama noastră, Tămăduitoarea bolnavilor.

După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:

Iubiți frați și surori,

În ultimele zile rugăciunea mea a fost îndreptată adesea spre Haiti, după uciderea președintelui și rănirea soției. Mă unesc cu apelul din inimă al episcopilor din țară „să se depună armele, să se aleagă viața, să se aleagă trăirea împreună frățește în interesul tuturor și în interesul lui Haiti”. Sunt aproape de iubitul popor haitian; doresc ca să înceteze vârtejul violenței și națiunea să poată relua drumul spre un viitor de pace și de înțelegere.

Astăzi este „Duminica Mării”, dedicată în mod special lucrătorilor de pe mare și celor care au în mare sursa de muncă și de întreținere. Mă rog pentru ei și îi îndemn pe toți să aibă grijă de oceane și de mări. Să îngrijească sănătatea mărilor: fără plastic în mare! Amintesc și binecuvântez pe cei care astăzi în Polonia participă la pelerinajul Familiei Radio Maria la Sanctuarul de la Czestochowa.

Astăzi se celebrează sărbătoarea Sfântului Benedict, abate și patron al Europei. O îmbrățișare sfântului nostru protector! Îi felicităm pe benedictinii și pe benedictinele din întreaga lume. Și felicitări Europei, care să fie unită în valorile ei fundamentale. Și tuturor o duminică frumoasă! Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Sursa: Ercis.ro