Papa Francisc l-a numit joi pe Cardinalul iezuit Jean-Claude Hollerich drept relator general al Sinodului din 2023 despre sinodalitate. Mons. Hollerich, președintele Comisiei Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), va participa la supravegherea adunării Episcopilor lumii la Roma. Cardinalul în vârstă de 62 de ani este Arhiepiscop de Luxemburg din 2011. Arhidieceza sa acoperă întreg Marele Ducat al Luxemburgului, una dintre cele mai mici țări din Europa, care se învecinează cu Belgia, Franța și Germania. El a mulțumit Papei Francisc pentru noua numire printr-un tweet din 8 iulie.
În calitate de relator general, Mons. Hollerich va participa la ședințele Consiliului Ordinar de Pregătire pentru viitorul Sinod, cunoscut în mod oficial ca a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor. De la el se va aștepta să prezinte un raport la începutul adunării în octombrie 2023, introducând tema sinodalității. El va prezenta, de asemenea, documentul de lucru al Sinodului și punctele pe care participanții trebuie să le discute. Va prezida și pregătirea documentului final al Sinodului, care este supus participanților spre aprobare. Regulile care guvernează Sinoadele spun că, „dacă circumstanțele indică acest lucru, relatorul general prezintă un rezumat al subiectelor care apar în timpul discuțiilor sinodale, precum și clarificarea anumitor puncte și furnizarea de informații cu privire la elaborarea documentului final”. Rolul său încetează la dizolvarea adunării.
O nominalizare ca relator general este văzută ca un semn de stimă dinspre Papa. Relator general la Sinodul pentru Amazonia din 2019 a fost Cardinalul brazilian Cláudio Hummes. La Sinodul pentru tineri din 2018, postul a fost deținut de un alt brazilian, Cardinalul Sérgio da Rocha. Relatorul general al Sinoadelor despre familie, din 2014-2015, a fost Cardinalul maghiar Péter Erdő. Vaticanul a anunțat în luna mai că Sinodul despre sinodalitate a fost amânat până în 2023, cu o fază pregătitoare consultativă de doi ani, care implică Diecezele catolice din întreaga lume. Mons. Hollerich s-a născut pe 9 august 1958, în Differdange, la sud-vest de Luxemburg. Și-a început studiile pentru preoție la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. A intrat în Societatea lui Isus în 1981, în provincia iezuită din Belgia de Sud și Luxemburg. În 1985 a plecat în Japonia, unde a studiat teologia la Universitatea Sophia din Tokyo, precum și limba și cultura japoneză.
După alte studii teologice la Frankfurt, Germania, a fost hirotonit preot la 21 aprilie 1990, la Bruxelles, Belgia. Apoi a petrecut patru ani studiind limba și literatura germană la Universitatea Ludwig Maximilian din München, din sudul Germaniei. Și-a depus voturile definitive în 2002, în biserica Sf. Ignațiu din Tokyo, trecând în provincia iezuită din Japonia. Numit Arhiepiscop de Luxemburg de către Papa Benedict al XVI-lea, Mons. Hollerich a ocupat funcția de președinte al Conferinței Comisiei Europene pentru Justiție și Pace din 2014 până în 2018. A fost creat Cardinal de Papa Francisc, primind însemnele purpurii pe 5 octombrie 2019. Mons. Hollerich a fost ales președinte al COMECE în 2018, în locul Cardinalului german Reinhard Marx. De atunci, a vorbit frecvent despre libertatea religioasă, despre situația refugiaților din Europa și despre secularizare.
În septembrie 2020, și-a exprimat „un mare respect” pentru controversata „cale sinodală” a Bisericii germane, spunând că participanții au îndrăznit „să pună întrebări foarte mari”. A mai spus că cea mai importantă problemă cu care se confruntă catolicii germani este rolul femeilor. „Nu spun că trebuie să devină preoți; pur și simplu nu știu aceasta. Dar sunt deschis la așa ceva”, a spus el agenției catolice germane de știri KNA. „Ceea ce este clar, însă, este că situația actuală nu este suficientă. Trebuie văzut și observat că femeile au dreptul la un cuvânt de spus în Biserică.” Mons. Hollerich a fost infectat cu Covid-19 în ianuarie, dar și-a revenit.