Într-o notă de presă, Conferința Episcopală din Haiti deplâng uciderea președintelui haitian Jovenel Moïse, în noaptea de marți spre miercuri, în reședința prezidențială, de un grup de comando format din mercenari străini. Și soția președintelui a decedat în urma rănilor grave suferite în timpul atacului. Premierul din Haiti a declarat stare de urgență în țară, în urma puternicelor tensiuni și a unor incidente care au avut loc în urma asasinării președintelui.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

8 iulie 2021 – Vatican News.

 Uciderea președintelui haitian este definită de membrii episcopatului din această țară un asasinat “inadmisibil și revoltător”. “Acest trist eveniment marchează o întorsătură defavorabilă în istoria noastră ca popor, dictată din păcate de alegerea deliberată a violenței din partea multor sectoare a populației ca metodă de supraviețuire și de rezolvare a controverselor” – se spune de asemenea în comunicatul de presă al episcopatului haitian, evidențiindu-se că „violența nu poate decât să genereze violență și să ducă la ură”, situație care „nu va ajuta țara să iasă din acest impas politic”.

Apel la dialog: „Depuneți armele!”

Episcopii haitieni adresează un apel „tuturor fiilor și fiicelor din Haiti în vederea depășirii orgoliului personal și a intereselor de grup pentru a căuta împreună, în jurul unei mese, soluția haitiană atât de așteptată de populație, dictată de iubirea față de Haiti și de valorile noastre ca popor”. „Depuneți armele! Alegeți viața!” – îndeamnă membrii Conferinței Episcopale din Haiti.

Șeful poliției a făcut cunoscut că, deocamdată, patru dintre presupușii asasini ai președintelui haitian au fost uciși de forțele de ordine, iar alți doi au fost arestați. În schimb, trei dintre agenții ținuți ostatici au fost eliberați.

Primul ministru ad interim din Haiti – Claude Joseph – care a comunicat moartea președintelui – a afirmat că poliția și armata au controlul asupra țării. Într-o reuniune specială a Consiliului de securitate, populația a fost îndemnată la menținerea calmului.  De fapt, tensiunea este mare în țară, existând teama ca ceea ce s-a petrecut în Haiti – țară devenită deja de mai mult timp scenariu de răpiri în scop de extorsiune și teritoriu al bandelor armate – să conducă la o nouă izbucnire a violențelor.

Cum a declarat pentru Vatican News misionara fidei donum, Maddalena Boschetti, care se dedică de douăzeci de ani persoanelor sărace din Haiti: “Avem impresia că suntem în situație de anarhie. Puterea este deținută de arme, domnește haosul și suntem cu toții în așteptare, cu spirit de prudență absolută. Țara este epuizată”.

Sursa: Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

8 iulie 2021 – Vatican News. 

 

Sora Ligia Man din cadrul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea a  lucrat în cadrul Nunțiaturii din Haiti timp de patru ani, ocazie cu care s-a întâlnit de mai multe ori cu Președintele Jovenel Moïse, un catolic practicant. În aceste momente triste și Episcopia Greco-Catolică de Oradea este aproape de poporul haitian în rugăciune, implorând de la Dumnezeu pace peste acest popor.