Cu ocazia celei de-a 500-a aniversări a convertirii Sf. Ignațiu de Loyola, celebrare ce se întinde din 20 mai 2021 până pe 31 iulie 2022, Word on Fire oferă gratuit spre vizionare un documentar de aproape o oră dedicat fondatorului iezuiților. Documentarul poate fi vizionat aici, având prin Biroul Catehetic al Eparhiei de Cluj-Gherla și subtitrare în limba română. Pe aceeași pagină este prezentat un nou volum de colecție (doar în limba engleză) dedicat aceluiași sfânt.

Documentarul este prezentat de Episcopul Robert Barron și face parte dintr-o serie mai amplă intitulată „Pivotal players” (Figuri cheie). Vorbind tocmai despre momentul care a dus la convertirea Sf. Ignațiu, rănirea într-un război, Episcopul Barron spune: „A fost punctul de cotitură. Și e ceva cu care mulți oameni se luptă cu adevărat: când se întâmplă ceva foarte rău, o tragedie în viața ta, o rană, o traumă cumplită, oamenii spun: ‘Unde este Dumnezeu? Cum de permite aceasta?’ Gândiți-vă la această viață. Dacă acest om ar fi devenit ceea ce visase să devină, un mare soldat și un om la curte, ei bine, cui îi pasă? Nimeni nu și-ar aminti de el azi. Ar fi fost o figură foarte, foarte minoră. În schimb, i se întâmplă acest lucru și pare că orice vis a avut vreodată i-a fost spulberat. Dar, de fapt, Dumnezeu închidea o ușă și deschidea o ușă complet nouă, care a dus la această revoluție spirituală extraordinară. Ne ajută să vedem cum să citim experiențele negative din viața noastră.”

„Când ești în acea situație, spui mereu: ‘Dar e chiar ridicol, fără sens, fără speranță… Unde este Dumnezeu?!’ Dar vedeți, Dumnezeu… amintiți-vă: El e prezent în toate lucrurile. Dumnezeu în toate lucrurile. Și aceasta înseamnă și în experiențele noastre negative. El face ceva și ce făcea era foarte clar în cazul lui Ignațiu: El curăța ceva. Gândiți-vă la toate atașamentele pe care le avea: de ego-ul, de cariera sa și de plăcerea lumească și așa mai departe. Toate acestea au fost într-un fel în mod agresiv eliminate din el, pentru ca să poată apărea ceva nou și mai profund. Și s-a întâmplat în acest pat, aflat chiar în spatele meu, unde acest tânăr simte o parte a vieții lui spulberându-se, dar apoi o alta deschizându-se. Fără rana de la proiectil, cine și-ar mai aminti de Ignațiu de Loyola? Nici măcar un istoric specializat pe acea perioadă nu și-ar aminti vreodată de el. Dar tocmai pentru că acea ușă s-a închis și o alta s-a deschis, el e acum acest mare sfânt de la care harurile continuă să se revarsă în lume.”

În ceea ce privește volumul recent lansat, „Ignatian Collection” (Colecția ignațiană), acesta oferă fragmente din scrieri ale Sf. Ignațiu de Loyola, dar și ale unora inspirați de el. Prima parte este dedicată Exercițiilor spirituale ignațiene, cu o prefață semnată de Episcopul Robert Barron; a doua parte include 33 de poeme de Gerard Manley Hopkins, comentate de Holly Ordway; iar a treia parte oferă 10 scrisori ale Sf. Francisc Xavier, prezentate de Bert Ghezzi.

Sursa: https://www.eparhiaclujgherla.ro/