În urmă cu opt ani, pe 18 februarie 2012, Biserica Catolică din România şi întreaga naţiune română a primit cu mare bucurie ridicarea la demnitatea de cardinal a Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Anunţul a fost făcut de papa emerit Benedict al XVI-lea în data de 6 ianuarie 2012, la sfârşitul sfintei Liturghii. Atunci, Suveranul Pontif anunţa numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite părţi ale lumii. Referindu-se la Întâistătătorul Bisericii Române Unite, Suveranul Pontif a spus: „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care îşi desfăşoară slujirea de păstor şi părinte al unei Biserici”.

Preafericirea Sa, declara în acele zile:

„Această demnitate reprezintă un semn al recunoaşterii importanţei Bisericii Române Unite şi a rolului ei în formarea conştiinţei naţionale şi în promovarea valorilor creştine în sânul neamului nostru. (…)

Numirea de către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a Întâistătătorului Bisericii Române Unite drept cardinal al Sfintei Biserici Catolice onorează Biserica din România şi, în mod cu totul deosebit, Biserica noastră, Biserică de tradiţie răsăriteană în deplină comuniune de credinţă cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei, precum şi întreaga naţiune română. Această demnitate reprezintă un semn al recunoaşterii importanţei Bisericii Române Unite şi a rolului ei în formarea conştiinţei naţionale şi în promovarea valorilor creştine în sânul neamului nostru. (…)

Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor şi a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele preţul fidelităţii faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa. Este grăitor în acest sens să ne gândim la cuvintele Papei Pius al XII-lea adresate Bisericii Greco-Catolice din România în Scrisoarea Apostolică „Veritatem Facientes” din 27 martie 1952, în plină prigoană comunistă, prin care Papa săruta în chip spiritual lanţurile celor întemniţaţi pe nedrept, episcopi şi preoţi ai acestei Biserici. Pentru mine personal este o mare onoare şi o nouă responsabilitate în sânul Bisericii noastre, dar şi al Bisericii Universale. (…)”

Preafericitul Lucian Mureşan devenea astfel cel de-al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu şi cardinalul Alexandru Todea. Cardinalul Iuliu Hossu fiind creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de către papa Paul al VI-lea, iar cardinalul Alexandru Todea la 28 iunie 1991 de către papa Ioan Paul al II-lea.

În cadrul Consistoriului Ordinar Public din 18 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 de noi cardinali ai Bisericii Catolice, printre care şi Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Consistoriul a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican. La momentul liturgic indicat, fiecare cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru, unde a primit bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi o stea ce o reprezintă pe Maica Domnului, precum şi decretul de numire, conţinând numele bisericii al cărei titular devenea noul cardinal şi care pentru Preafericitul Lucian este biserica Sfântului Atanasie de la Roma.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 18 februarie, noul cardinal, Preafericirea Sa Lucian, a primit în foaierul Aulei Paul al VI-lea din Vatican şi a binecuvântat sutele de credincioşi veniţi cu acest prilej din România din toate eparhiile greco-catolice, precum şi din diaspora.

La acest moment istoric pentru Biserica Română Unită cu Roma şi pentru întreaga ţară au fost prezenţi importanţi reprezentanţi ai vieţii politice din România.

În seara aceleiaşi zilei  a fost organizată o recepţie oferită de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun în cinstea noului Cardinal Român, ocazie cu care Excelenţa Sa, Ambasadorul Bogdan Tătaru-Cazaban, a exprimat aprecierea Statului Român pentru această numire care onorează întreaga naţiune română. Cardinalul Lucian, în discursul rostit cu această ocazie a mulţumit distinselor autorităţi prezente şi tuturor invitaţilor.

Duminică, 19 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru împreună cu noii cardinali. Suveranul Pontif de atunci a subliniat, în cuvântul său de învăţătură, aspectul universalităţii Bisericii Catolice, care se exprimă şi prin celebrarea acestui Consistoriu, invitând noii purpuraţi la o adâncă conştientizare a misiunii la care sunt chemaţi în slujirea poporului lui Dumnezeu şi în spirit de colaborare cu urmaşul Sfântului Petru.

Tot în cursul zilei de duminică, la tradiţionala rugăciune „Angelus”, Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenţi la Roma pentru această sărbătoare, rostind în limba română: „Salut pelerinii de limbă română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia”.

În agapa frăţească organizată cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean „Sfântul Iosafat” de la Roma, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, a mulţumit mulţimii de pelerini prezenţi.

Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Benedict al XVI-lea a acordat o audienţă generală noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenţi în Cetatea Eternă pentru acest eveniment. Eminenţa Sa, Cardinalul Lucian, i-a mulţumit Sfântului Părinte pentru această mare onoare acordată Bisericii Greco-Catolice şi României, oferindu-i în dar o icoană a Bunului Păstor.

Papa emerit, adresându-se Întâistătătorului Bisericii Române Unite şi credincioşilor prezenţi, a rostit din nou în limba română următoarele cuvinte: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu”.

Întru mulți și fericiți ani, Preafericite Părinte!

Sursa: http://www.e-communio.ro