În duminica Sfintei Crucii din Postul Mare, comunitatea marii familii ”Miezul zilei” a petrecut împreună o zi desosebită plină de surprize. Ca în fiecare duminică, ziua a început cu Sfintei Liturghie la ora 12 celebrată de către preoții nostri dragi Traian Dobrată și Eduard Roman, în prezența copiilor și a părințiilor. Așa cum o face deseori, în predica sa pr Traian ne-a provocat cu o intrebare pusă celor mici și celor mari: ” Ce ai dori să faci în fiecare zi?”, copiii dând răspunsuri de la cele mai ghidușe,  la unele foarte profunde, obiectivul cuvântului de învățătură fiind a-i provoca pe copii să-și dorească lucruri mari, să viseze în ”stil mare”, să nu se irosească în detalii, în  lucruri neînsemnate, să facă orice doar să stea mereu aproape de Isus, să-l iubească  pe Dumnezeu și să facă ce vor. La sfârșitul Sfintei Liturghii am avut parte de prima surpriză plăcută: prezența în mijlocul nostru a episcopilor Virgil și Ioan (episcop auxiliar de Lugoj), Preasfinția Sa Virgil încurajându-ne cu bucurie să  transmitem mai departe pruncilor credința și dorința de a fii împreună în Biserică, așa cum le-am primit și noi de la părinții nostri, în vremuri mult mai dificile decât acestea prin care trecem acum. Referitor la acest moment, mi-a revenit în minte o întâmplare mai veche, al cărei protagoniști au fost Preasfințitul Virgil și fiul meu în vârstă de 2-3 ani. La o Liturghie arhierească în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, în timpul predicii ierarhului, băiețelul a ieșit în fața altarului dorind, probabil, să vadă mai bine persoana care vorbea, postându-se liniștit în fața înaltului prelat la câțiva metri de acesta. Vizibil plăcut  impresionat, episcopul Virgil, întrerupându-și predica, l-a întrebat zâmbind pe copilul din fața lui dacă dorește să completeze ceva la cuvântul său, manifestându-și bucuria și răbdarea față de un pui de om în biserica plină de adulți care, deseori, uită că prezența copiilor este o binecuvântare a Bunului Dumnezeu pentru comunitatea lor, pruncul retragându-se cuminte la locul lui cu binecuvântarea ierarhului.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o agapă la Seminarul Teologic Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi” unde copiii mici si mari au avut posibilitatea petrecerii unui timp mai ludic si plin de bună dispoziție, ca într-o familie mare reunită în timp de sărbătoare după mult-mult timp de absență. Joaca copiilor a fost urmată de o meditație propusă pentru cei mari de către preoții noștri Traian și Eduard, meditație centrată pe subiectul ”În familie credința face diferența”. ”Un cuplu de soți valorează mult mai mult decât o lumânare aprinsă lângă tabernacol, pentru a indica faptul că Isus este prezent. Cuplul de soți formează un cuplu cu Cristos: acest fapt înseamnă să-i dea cheile casei și Lui. (…) Cu Isus să vă iubiți fiii, pentru că este sigur că El îi iubește mai mult decât voi. Împreună cu Isus să gestionați obiectele casei, utilizarea cuptoarelor, pregătirea mesei, folosirea mașinii… împreună cu El să invitați și să primiți persoanele în casa voastră. Gândiți-vă, atunci când primiți o persoană în casă, că El o iubește și mai mult decât voi.” au fost câteva dintre cuvintele care au reținut atenția celor prezenți și care ne-au provocat să privim cu alți ochi sacramentul căsătoriei și familia în mijlocul căreia ar trebui să-l avem întotdeauna pe Mirele celest.

Al treilea moment important petrecut de Familia Miezul Zilei al zilei a fost devoțiunea Calea Crucii ale cărei stări și rugăciuni au fost rostite în catedrala Sfântul Nicolae de către preoții nostri și 14 copii ajutați fiind de către surorile Ana și Claudia.

Nu pot decât să-mi exprim bucuria și recunosținta față de cei care au făcut posibilă această zi minunată și, totodată, speranța că aceasta a fost doar prima dintre multe altele care vor urma și care ne vor învăța în continuare să clădim la casele noastre, în comuniune cu Cristos, biserica domestică de care copiii nostri au atât de mare nevoie pentru a deveni sfinții de mâine ai Bisericii Române Unite.

Nistor Bădiceanu