În seara Vinerii Mari, în Vatican, Papa Francisc a condus Calea Crucii cu meditații pregătite de copii. Întrucât Italia se confruntă încă cu restricții legate de coronavirus, acesta a fost al doilea an consecutiv în care Via Crucis nu a avut loc la Colosseum, un amfiteatru roman asociat cu martirii creștini. Rugăciunea a început la ora 21:00, ora locală, în fața Bazilicii San Pietro. Papa Francisc a ales un grup de cercetași din centrul Italiei și tineri dintr-o parohie romană pentru a pregăti textele pentru stațiunile Căi Crucii din acest an.

Grupul de cercetași Agesci „Foligno I” din Umbria, format din cca 145 de tineri cu vârstele între 8 și 19 ani, au compus meditațiile și rugăciunile. Un alt grup, de cca 500 de copii de la grupele de pregătire pentru Prima Împărtășanie și pentru Mir, din parohia „Sfinții Martiri din Uganda”, din sudul Romei, au contribuit de asemenea. Explicând opțiunea pentru copii pentru scrierea meditațiilor, Vatican News informa: „Papa Francisc a chemat credincioșii să privească suferințele umanității prin ochii copiilor, încredințându-le anul acesta meditațiile pentru Calea Crucii. El ne cere să analizăm mai profund perspectiva lor asupra lumii de astăzi, mai ales în acest moment tragic al pandemiei.”

Fiecare dintre cele 14 stațiuni a fost însoțită de un desen realizat de copii și adolescenți de la casele familiale Mater Divini Amoris și Tetto Casal Fattoria din Roma. Casa familială Mater Divini Amoris este condusă de surorile Congregației Fiicelor Fecioarei Iubirii Divine și în prezent îngrijește opt copii cu vârste cuprinse între trei și opt ani. Casa familială Tetto Casal Fattoria este o inițiativă socială care sprijină copiii și tinerii „în dezvoltarea și construirea unui proiect de viață”. Papa Francisc a stat ascultând cu atenție, așezat pe un scaun, pe o platformă luminată orientată spre piață, ridicându-se pentru a citi o rugăciune la finalul fiecărei stațiuni. În spatele lui s-a aflat o perdea stacojie cu un crucifix mare, cu lumânări aprinse în partea de jos.

Rugăciunea introductivă spunea: „Dragă Isuse, știi că și noi, copiii, avem cruci de purtat. Cruci care nu sunt mai ușoare sau mai grele decât cele ale adulților, dar sunt cruci adevărate, cruci care ne apasă chiar și noaptea. Numai Tu știi cum sunt și le iei în serios. Numai Tu.” Reflecțiile au fost citite de copii, un grup mic purtând o cruce simplă neagră în procesiune în jurul obeliscului egiptean din centrul Pieței San Pietro, condus de patru persoane cu torțe aprinse. Grupul, format din copii și educatori, cu măști pe față, s-a deplasat de-a lungul unui traseu marcat de mici flăcări. Luminile au format o mare cruce în piața goală. Pe măsură ce stațiunile avansau, procesiunea s-a îndreptat către Papa Francisc. Înaintea celei de-a 14-a și ultima stațiuni, o fată i-a prezentat crucea Papei. O ținea strâns, apăsându-și fruntea pe ea, în timp ce erau citite meditația și rugăciunea.

Tradiția romană de a ține Calea Crucii la Colosseum în Vinerea Mare datează din timpul pontificatului Papei Benedict al XIV-lea, care a murit în 1758. După ce a fost suspendată o perioadă, tradiția a fost reînviată în 1964 de Papa Paul al VI-lea, în timp ce sub Papa Ioan Paul al II-lea Calea Crucii de la Colosseum a devenit un eveniment mondial prin transmiterea lui la televizor. În fiecare an, Papa alege personal cine va scrie meditațiile pentru stațiunile Căii Crucii. Anul trecut, Papa Francisc a cerut capelanatului Centrului de Detenție „Due Palazzi” din Padova, nordul Italiei, să pregătească meditațiile.

Stațiunile din acest an s-au încheiat cu o rugăciune finală care spunea: „Doamne, Tată milostiv, încă o dată anul acesta l-am urmat pe Fiul Tău Isus pe Calea Crucii. L-am urmat ascultând vocile și rugăciunile copiilor pe care Tu i-ai pus în fața noastră drept model pentru a intra în împărăția Ta. Ajută-ne să fim ca ei: mici, având nevoie de orice, deschiși vieții. Fie să ne recâștigăm puritatea inimii și capacitatea de a vedea lucrurile într-o lumină clară.” Și a continuat: „Te rugăm să îi binecuvântezi și să îi protejezi pe toți copiii din lumea noastră. Fie ca toți copiii să crească în înțelepciune, vârstă și har, astfel încât să cunoască și să urmeze planul Tău special pentru fericirea lor. Binecuvântează-i și pe toți părinții și pe cei care ajută la creșterea copiilor Tăi, pentru ca ei să se simtă întotdeauna uniți cu Tine în a dărui viață și iubire. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.”

Broșura oficială a ceremoniei sugera că Papa va oferi o scurtă reflecție la sfârșitul Via Crucis. În schimb, a dat doar binecuvântarea apostolică, așa cum a făcut și anul trecut. După ce a dat binecuvântarea apostolică, Sfântul Părinte a salutat patru copii mici care au alergat la el. I-a îmbrățișat și i-a mângâiat pe creștet, după care a ieșit de pe scenă împreună cu ei.

Sursa: www.catholica.ro