Începutul școlii normale de la Oradea, cu predare în limba română, datează din anul 1784.
În cadrul bisericii greco-catolice a funcționat Schola Praeparandorum Valachorum Ludimagistrorum, cunoscută ca Școala Normală Unită.
Mai târziu, la intervenția episcopului unit Ignatie Darabant (1788-1805), s-a înființat și Seminarul Teologic Unit. Inițial cele două unități de învățământ au funcționat împreună.

În timpul episcopatului lui Mihai Pavel, în preajma anului 1885, a fost construită o clădire cu un etaj în care a funcționat Școala Primară Română Greco-Catolică.
După anul 1918, episcopul Traian Valeriu Frențiu a pus în discuție necesitatea construirii unei școli moderne, care să cuprindă școala primară de băieți, școala primară de fete și școala normală de băieți. Acest proiect s-a realizat în anul 1925.

Fațadele au fost concepute în stil neoromânesc, fiind simetrice, cu alternanțe de suprafețe netede și rezalite, prevăzute cu balcoane.

Ferestrele sunt rectangulare, iar cele din rezalite sunt în arc de cerc. Etajul întâi este separat de parter printr-un brâu, iar etajul doi de primul printr-o streașină. Ferestrele de la etajul al doilea sunt decorate în partea de sus cu lunete ornamentate.

În 1992, în timpul episcopului Vasile Hossu, s-a înființat Seminarul Teologic Liceal al Bisericii Române Unite cu Roma, care a devenit Liceul Teologic Greco-Catolic în anul 1997.

Sursa: Oradea Heritage