Programul de rugăciune a Bisericii și a Eparhiei de Cluj-Gherla pentru sufletul Preasfinției Sale Florentin, la 40 de zile de la neașteptata sa plecare dintre noi, a fost cuprins pe parcursul a două zile, sâmbătă 20 februarie 2021 – la Catedrala „Schimbarea la Față” și duminică, 21 februarie 2021, de la ora 10.00 – la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Catedrala „Schimbarea la Față” a fost sâmbătă plină, fiind de față mulți dintre preoții Eparhiei, persoane consacrate, credincioși. Surori din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” și surori din Congregația Maicii Domnului – din care face parte sora Preasfințitului Florentin care a venit împreună cu tatăl lor -, au ocupat cele două strane din fața Sf. Altar.

Programul primei zile, la Catedrala „Schimbarea la Față”, a fost rezervat mai ales preoților, invitați să se reunească și să se roage pentru Episcopul care i-a păstorit, învățat, hirotonit pe mulți dintre ei. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Marius Cerghizan, administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla și de preoți ai Catedralei. Răspunsurile liturgice le-au dat, din corul bisericii, studenți teologi ai Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul” împreună și cu alți teologi și cu diaconii slujitori la altar. La începutul programului, pr. Anton Crișan a îndemnat la a se aduce mulțumire lui Dumnezeu „pentru un părinte, un îndrumător spiritual și un prieten atât de minunat, în persoana Preasfințitului Florentin, cel pe care îl comemorăm astăzi”. Pr. Anton a mărturisit ultimul cuvânt spiritual pe care PS Florentin i l-a trimis mai înainte de plecarea sa, un citat din Sf. Grigorie de Nazianz: „A adora Treimea înseamnă a înălța spre Ea un imn de tăcere”. A vorbit apoi despre Ierarhul în memoria căruia s-a reunit în această zi Biserica în rugăciune, ca despre un adorator al Preasfintei Treimi acolo unde s-a înălțat – continuând de fapt ceea ce, prin fiecare zi a sa, pe pământ, a dorit să facă: să-I aducă preamărire și smerită slujire Celui Preaînalt.

Cuvântul de învățătură la Sf. Liturghie a fost rostit de pr. Cristian Langa, care a vorbit despre „retragerea” Episcopului Florentin. „Prin felul în care s-a petrecut acest lucru am fost constrânși la niște reacții, de bună seamă de consternare, de îndoială, de întrebări evitate de atâtea ori, de derută, de amintiri activate brusc. Și atunci aveam nevoie de un răgaz în care să privim realitatea care ni se prezenta violent în fața ochilor și mai ales a inimii, să privim cu ochii împăienjeniți, ca printre gene, fiindcă nu deslușeam îndeajuns conturul, prea fiind aproape de cele întâmplate. […] Cred că Preasfințitul și L-a dorit pe Dumnezeu – este o trăsătură pe care nimeni nu o poate nega. Spuneam, imediat după trecerea Preasfințitului, că nu l-aș numi omul focurilor de artificii, sau al strălucirilor, ci, cel care a dat prioritate căutării luminii, căutării temeliilor, căutării principiilor, pentru care se lupta în primul rând cu sine. […] Pentru toate acestea cred că avem motiv să îi mulțumim Preasfințitului care, iată, s-a dat la o parte ca să putem spune sincer în ce măsură îl recunoaștem și în acest gol pe Păstorul cel veșnic pe care el a încercat să ni-l reprezinte, să ni-l facă cunoscut și să ni-l facă iubit. Amin.”

La încheierea slujbei Parastasului, pr. Marius Cerghizan, administratorul Eparhiei de Cluj-Gherla i-a mulțumit pr. Anton Crișan „pentru cuvântul de mângâiere de la începutul celebrării”, i-a mulțumit pr. Cristian Langa „pentru finețea cu care a încercat să ne mângâie în această zi tristă”, mulțumind, de asemenea, „mireselor Bisericii, așa cum le numea de fiecare dată Preasfințitul Florentin, surorilor care l-au însoțit și ne însoțesc cu rugăciunea” și a mulțumit credincioșilor prezenți pentru comuniunea în rugăciune din această zi. A mulțumit totodată și celor care s-au alăturat acestei celebrări prin Radio Maria și prin mijloacele online, „pentru a ne ruga pentru adormit servul lui Dumnezeu, Arhiereu Florentin, Preasfințitul nostru Episcop”. Apoi, preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor, le-a încredințat o intenție: „ca de acum înainte să ne rugăm Bunului Dumnezeu să rânduiască un Ierarh la înălțimea Preasfințitului Florentin pentru această Eparhie”.

Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro/