– Haideţi să fim prieteni ! –

              Miercuri, 16 februarie 2021, s-au încheiat catehezele on-line ale lunii februarie, reunind protopopiatele de Carei, de Ier şi de Tăşnad.

              Începând cu ora 18.30, timp de o oră, au fost alături pe platforma Zoom tinerii din cele trei protopopiate, alături de părinţii protopopi, părinţii preoţi şi membrii Biroului Pastoral.

              În prima parte a întâlnirii, cele trei protopopiate au prezentat modul în care, prin colaborarea cu Biroul Pastoral, au reuşit să se implice în activităţi concrete caritabile, ajutând pe cei care aveau nevoie.

              Tema catehezei a fost  – Haideţi să fim prieteni – , în centrul activităţii fiind mesajul lui Dumnezeu, Ioan 1,35-51, Chemarea apostolilor ca prieteni ai lui Isus.

              Părintele Popa Paul a rostit o meditaţie, încurajându-i pe tineri să nu se limiteze la acceptarea pasivă a existenței lui Dumnezeu, ci să devină prietenii lui Isus.

              Ramona Dragoş i-a provocat din nou pe tineri cu un joc video în care fiecare a exprimat semnificaţia prieteniei în propria viziune,  încurajându-i apoi pe tineri să împărtăşească celorlalţi cu ce au rămas din cele auzite în cadrul catehezei.

              Dragoş Tomescu a fost şi de această dată aproape de tinerii participanţi ,   depunând astfel în direct mărturia sa legată de prietenie: ,,În calitate de prieten al meu, Isus îmi oferă pe lângă iubire, Cuvântul Său, …îmi spune – Dragoş, nu te teme! -, – Bucură-te şi te veseleşte! -, – Eu sunt cu tine în toate zilele până la sfârşitul  veacului! – ”. Dragoş a răspuns şi la întrebările adresate, dându-le tinerilor sfaturi utile ,,Încrederea se câştigă cel mai greu şi se pierde cel mai uşor! ”

              Maria, tânăra din Şimleu, i-a impresionat ieri pe cei prezenţi cu gândurile sale legate de tema catehezei. Ea a fost invitată în această seară, pentru a le putea vorbi şi celorlalţi tineri: ,,de la Isus, Mielul lui Dumnezeu care eliberează omul, avem totul: inteligenţa, voinţa… Prietenia este uşor de făcut, dar greu de păstrat…Isus a refăcut prietenia dintre om şi Dumnezeu”.

              Atmosfera a fost una caldă şi prietenoasă, de adevărată comuniune. Tinerii au fost foarte deschişi, comunicând impresiile lor: ,,Am învăţat astăzi ce este prietenia – încredere, ajutor, sinceritate, bunătate”, ,,Isus este prietenul nostru”, ,,Să rămânem într-o relaţie strânsă cu Isus”, ,,mi-a plăcut jocul despre prietenie”, ,,fiecare prieten e special”, ,,Cuvântul lui Dumnezeu e plin de viaţă”, iar Robert din Carei a spus ,,chiar dacă am o dizabilitate, Isus mi-a dat mulţi prieteni, ştiu ce înseamnă un prieten adevărat”

              În continuare, tinerii au vizionat un nou bans,  împreună cu exemplificările instructorului, ei fiind încurajaţi să înveţe fiecare acasă şi această lecţie, aşa încât să poată participa în viitor la concursul pe protopopiate care  se va desfăşura în Oradea după pandemie.

              Dacă cateheza a început cu o rugăciune audio inedită, a Sfântului Francisc, aceasta s-a încheiat cu cântecul Tatăl Nostru.

              Părintele Paul Popa a concluzionat: ,,Vă mulţumim tare mult că aţi fost astăzi aproape de noi, am învăţat să apreciem prietenii adevăraţi şi cât de important este să-L avem pe Isus ca prieten”.

              Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru tot, vă mulțumim dragi tineri pentru participarea și implicarea voastră, pentru timpul pe care-l oferiți Domnului, mulțumim  tuturor celor care se ocupă de voi, îndrumători şi părinţi!

Laura Ologu

Biroul Pastoral