Joi, 14 ianuarie 2021, au continuat catehezele on-line pe marginea Epistolei către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel. Părintele Mihai Tegzeş a făcut prezentarea catehezei, aducând în discuţie capitolul 3, versetele de la 1 la11. Părintele Vicar general Mihai Vătămănelu a aprofundat primul verset al Epistolei, acela referitor la bucuria în Domnul, aceasta fiind tema catehezei. Preasfinţitul Virgil Bercea i-a însoţit pe cei prezenţi pe tot parcursul catehezei, dând binecuvântarea de final și rostind o rugăciune pentru sufletul Preasfințitului Florentin, adormit întru Domnul.

              Termenul de – bucurie – apare de 22 de ori în Epistola studiată, arătând faptul că omul este chemat să se bucure în Dumnezeu,  Singurul care poate da bucurie adevărată omului, fără un motiv trecător.

              O persoană care ajunge la deplinătatea spirituală rămâne în pace şi bucurie, indiferent de problemele din jur, însă această asceză poate să dureze o viaţă întreagă, fiindcă nu este deloc uşor de păzit sufletul de sentimentele negative şi de ispitele ce vin din interior ori de la alţii. Reversul ar fi încercarea conştiincioasă de a scoate în evidenţă tot ceea ce este bun într-o situaţie ori într-o persoană.

              Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem, motiv suficient de puternic pentru a nu ne mai lăsa bucuria furată.

              În încheiere, părintele Mihai Vătămănelu i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aştepte să devină sfinţi pentru a-L iubi pe Dumnezeu,  propunându-le şi o temă de casă foarte utilă, aceea de a conştientiza în ce măsură permit într-o zi sentimentelor negative să le invadeze sufletul, în detrimentul bucuriei.

              În partea de final, alocată exprimării ecoului pe care cateheza l-a avut în sufletul celor prezenţi, s-a desprins o idee foarte puternică, pe care părintele Mihai Vătămănelu a subliniat-o în încheiere: ,,Când tu furi bucuria cuiva, este ca şi cum îl ucizi. Poate ştiind acestea, nu vei mai face lucrul acesta atât de uşor”.

              Duminică, 17 ianuarie 2021, de la ora 19.30, va urma cateheza despre – Iertare – începând cu ora 19.30.

Sunteţi aşteptaţi cu drag:

Link-ul de conectare pentru  întâlnirile Zoom

https://us02web.zoom.us/j/7810039553…

ID de întâlnire: 781 003 9553

Cod de acces: cateheze20

Laura Ologu

Biroul Pastoral