Scurt Istoric
Într-o perioadă de ascendență a emigrației românului în diaspora, se observă o certă creștere a numărului românilor care se stabilesc pe malul Mediteranei, în Regatul Spaniei, astfel ia naștere această comunitate greco-catolică, în Alicante, în anul 2005, pe 27 noiembrie.
Românul credincios din diaspora căuta un loc spiritual unde să-și manifeste credința, în limba natală. Avea nevoie de un templu unde să-și poată încreștina copii, și unde să se unească prin sacramentul căsătoriei în „fața” divinității. Cum în viață nu sunt numai bucurii, era nevoie de preot pentru taina spovedaniei, a ungerii bolnavilor și uneori chiar și pentru înmormântări. Casele sfințite de Bobotează sunt o spălare spirituală nu doar a odăii, ci și a sufletelor plecate de mult din patria lor, departe de obiceiurile și tradițiile atât spirituale cât și culturale, iar toate acestea culminau cu faptul că, limba străină pur și simplu nu este limbă natală; iar rugăciunea și participarea la liturghie în altă limbă parcă nu umple total spiritual inima românului.
Singurul lucru care lipsea era lăcașul de cult, unde să-și manifeste credința creștină în propria limbă, împreună cu obiceiurile împământenite în sufletele lor, obosite de atâta muncă și mai ales de dorul teribil de casă și de locurile natale.
În anul 2005, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu episcopul de Alicante, Victorio Oliver, cad la comun acord de a înființa această comunitate a românilor catolici de rit bizantin și astfel se creează o înțelegere între Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică din România și Biserica locală catolică, prin care se oferă pentru uz, o Biserică pentru comunitatea românilor din Alicante, respectiv Ermita San Roque, într-o zonă centrală a orașului, pentru ca credincioșilor români să le fie mai ușor de ajuns, fiind foarte bine conectat la toate mijloacele de transport și cu multe parcări subterane.
2005, an al nașterii Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice în Alicante, a fost un an prosper în toată Europa, care nu anunța în nici un fel criza economică care urma să vină. Românul recunoscut pentru hărnicia și dedicarea lui la locul de muncă, oricare ar fi fost acela, a făcut să aibă parte de recunoștință, respect și dragostea spaniolului. Astfel, românul reușește să-și deschidă sufletul spre cetățeanul spaniol și spre Spania, găsind o bunăstare financiară, unde respectul și recunoștința, erau reciproce.
Este trimis Părintele Gheorghe Pop, ca să păstorească o comunitate care trebuia creată și organizată. Prima Liturghie se celebrează în Ermita San Roque în data de 27 noiembrie 2005. Începutul a fost dificil, însă Padre Geo, cum i se spunea, a găsit prin rugăciune și devoțiune, modul potrivit de a crea prima comunitate a Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice din Alicante, ghidându-o 4 ani, cu dragoste și cu multă dăruire.
În luna august din anul 2009, Părintele Gheorghe Pop se întoarce în Oradea, primind spre păstorire Parohia Sfânta Treime, iar în locul lui este instalat, Părintele Radu Bokor, care slujește această comunitate de români până în zilele noastre.
Activități
Comunitatea Greco-Catolică din Alicante primește de la Episcopul diasporei Virgil Bercea, ca hram al Bisericii pe Sfântul Ierarh Nicolae. Sfântul Nicolae este de asemenea și protectorul orașului Alicante. Din acel moment se celebrează în fiecare an pe 6 decembrie hramul Bisericii, prin Sfânta Liturghie și cu expunerea relicvei Sfântului Nicolae.
Activitățile bisericii:
- Octava de Rugăciune pentru unitatea creștinilor
- Ziua României
- Pelerinaje
- Pastorala familiei
- Pastorala copiilor
- Pastorala bolnavilor
- Pastorala tinerilor
- Pastorala penitenciară
- Prima împărtășanie
- Seminar Ritul bizantin pentru spanioli
- Liturghie bizantină în limba spaniolă
- Exerciții spirituale
- Sfințirea anuală a caselor
- Acțiuni sociale
Pastorala liturgică, atât în Alicante cât și în Torrevieja, liturghii, spovezi, maslul, căsătorii, boteze și ajutor social, mai ales în perioada pandemiei.
Relațiile cu entitățile din Alicante și din comunitatea Valenciană
Un important aspect este și integrarea, astfel că biserica noastră trebuia să fie cunoscută și recunoscută. Motiv pentru care s-au creat legături strânse cu:
– Episcopia catolică locală,
– cu Parohiile catolice locale,
– cu autoritățile locale,
– cu consulatul românilor din Castellon de la Plana,
– cu asociația ARIPI din Alicante,
– cu Secretariatul de migrație ASTI din Alicante,
– cu celelalte biserici românești din Alicante, Biserica Orodoxă și Biserica Penticostală
– și mai ales cu Ordinariatul de la Madrid care este condus tocmai de Cardinalul Carlos Osoro
Cu prilejul celor 15 ani de la înființare, părintele Radu Bokor realizat un scurt film pe care vi-l prezentăm în continuare: