Episcopii catolici din Austria au făcut apel la rugăciune pentru victimele atacului terorist de luni seară din Viena. Cardinalul Christoph Schönborn a declarat, pe 2 noiembrie, că a fost „profund întristat” după ce bărbați înarmați au deschis focul în șase locații diferite din capitala Austriei, ucigând cel puțin patru persoane și rănind alte 17 persoane. „Indiferent de fundalul atacului de astăzi, trebuie să fie clar că nimic nu poate justifica violența oarbă”, a declarat Arhiepiscopul de Viena pentru agenția de știri catolică austriacă Kathpress. Cardinalul Schönborn a spus că atacul i-a amintit de un altul din 1981, asupra unei sinagogi, când au fost ucise două persoane și rănite alte 30 de persoane.

Într-un interviu din 3 noiembrie cu pentru radioul public național ORF, Cardinalul i-a îndemnat pe austrieci să nu răspundă crimelor cu ură. „Pentru această ură oarbă, ura nu poate fi un răspuns”, a spus el. „Ura alimentează doar o ură nouă.” Cardinalul Schönborn a menționat că și-a petrecut noaptea în capela din Palatul Episcopal, lângă Catedrala Sf. Ștefan din Viena, gândindu-se la victime, la poliție și la forțele de securitate. Și-a exprimat recunoștința pentru mesajele oamenilor din întreaga lume care spun că se roagă pentru Austria. „Această solidaritate a binelui, a comuniunii – avem nevoie de așa ceva acum”, a spus el. Scriind pe Twitter, Cardinalul a invitat bisericile din toată Viena să bată clopotele la ora locală 12, în memoria victimelor. Papa Francisc și-a exprimat tristețea și consternarea ca răspuns la atac. El a spus că se roagă pentru victime și pentru familiile acestora într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Arhiepiscopul Franz Lackner, președintele Conferinței Episcopilor Austrieci, a declarat că atacul a fost rezultatul unei „ideologii greșite, inumane”. „Credincioșii trebuie să condamne acest act în numele lui Dumnezeu și să îi reziste din interior, cu toată puterea lor, în spirit și credință”, a spus Arhiepiscopul de Salzburg pentru Kathpress. Alți Episcopi austrieci au cerut rugăciuni prin intermediul rețelelor de socializare. Episcopul Wilhelm Krautwaschl de Graz a mulțumit pe Twitter intervențiilor de urgență. „Rugăciunile mele vizează victimele, rudele și pe toți cei afectați”, a scris el. În Germania vecină, Episcopul Georg Bätzing a spus că recentele atacuri teroriste din Europa l-au zguduit. „Sunt uimit de fapta sângeroasă de aseară din Viena. Primele mele gânduri și rugăciuni sunt pentru victime, pentru cei mulți răniți și pentru rude”, a spus președintele Conferinței Episcopilor Germani.

Sursa: www.catholica.ro