Papa Francisc a evidențiat miercuri viața și figura Sfântului Ieronim într-o scrisoare apostolică ce marchează 1.600 de ani de la moartea acestui Doctor al Bisericii. Sfântul Ieronim „apare ca un model de martor fără compromisuri al adevărului, care folosește duritatea mustrării pentru a încuraja convertirea”, a scris Pontiful pe 30 septembrie. „Prin intensitatea expresiilor și imaginilor sale, el arată curajul unui slujitor care nu dorește să placă celorlalți, ci numai Domnului său… pentru care de altfel și-a consumat întreaga energie spirituală”.

Scrisoarea Papei, „Scripturae sacrae affectus”, prezintă viața, opera și personalitatea Sf. Ieronim și analizează modul în care catolicii pot învăța de la el astăzi. Episcopul Robert Barron, Episcop auxiliar de Los Angeles, a declarat pentru CNA că „există multe lucruri de savurat în minunata scrisoare a Papei Francisc despre Sfântul Ieronim. Dar ceea ce am găsit cel mai înălțător a fost insistența sa ca tinerii, urmând exemplul marelui sfânt, să vadă explorarea intelectuală a credinței ca o adevărată cale spirituală”. „Papa dorește ca școlile, universitățile și programele catehetice catolice să ofere tinerilor în căutare instrumentele necesare pentru a descoperi adâncurile marii tradiții teologice, în centrul cărora se află studiul Bibliei”, a adăugat Episcopul Barron. Prin scrisoarea sa, „Papa Francisc reiterează chemarea din Dei Verbum, marele document al Conciliului Vatican II despre Revelație, că trebuie să existe o renaștere a studiului biblic în viața Bisericii”.

În scrisoare, Papa Francisc spune că aniversarea morții sfântului „poate fi văzută ca o chemare la a iubi ceea ce iubea Ieronim, la a redescoperi scrierile sale și la a ne lăsa atinși de spiritualitatea sa robustă, care poate fi descrisă în esență ca o dorință aprinsă și pasionată pentru o mai mare cunoaștere a Dumnezeului care a ales să se reveleze pe Sine. […] Cum să nu ținem seama, în zilele noastre, de sfaturile pe care Ieronim le-a dat neîncetat contemporanilor săi: ‘Citiți constant Scripturile divine; nu lăsați niciodată volumul sacru să cadă din mâna voastră’?”, întreabă Pontiful.

Jared Staudt, profesor de teologie la Institutul Augustin din Denver, Colorado, a declarat pentru CNA că scrisoarea Papei atrage atenția asupra unui sfânt important pentru creștinii contemporani. „Sunt foarte fericit să văd că Papa Francisc marchează 1600 de ani de la moartea lui Ieronim. Sunt anumite personalități care se ridică deasupra fluxului istoriei. Ieronim este cu adevărat un om al tuturor timpurilor și are multe să ne explice despre învățare, despre cultură și despre sfințenie. O personalitate arțăgoasă, care putea intra în puternice dezacorduri, a rămas mai presus de toate un om fidel Bisericii”, a spus Staudt. „Papa Francisc a cerut o mai mare alfabetizare privind Evanghelia și marea moștenire a culturii catolice. După Sfântul Ieronim, catolicii ar trebui să intre mai profund în studiul Bibliei, precum și în marile opere ale literaturii clasice și creștine, depășind lipsa de substanță din cultura noastră pentru a putea servi ca ‘interpreți și traducători credibili ai propriei noastre tradiții culturale’”, a adăugat teologul.

În scrisoarea sa, Papa Francisc face apel în special către tineri, provocându-i să își exploreze moștenirea intelectuală și spirituală de creștini. „Creștinismul vă face moștenitori ai unui patrimoniu cultural de neegalat, pe care trebuie să vi-l însușiți”, a îndemnat el. „Fiți pasionat de această istorie care este a voastră.” Scrisoarea Sfântului Părinte spune că mulți oameni din societatea contemporană nu au alfabetizare religioasă; că „abilitățile hermeneutice care ne fac interpreți și traducători credibili ai propriei noastre tradiții culturale sunt slabe”. Mai spune că tinerii trebuie să aibă ocazia să învețe „cum căutarea adevărului religios poate fi o aventură pasionantă, ce unește inima și mintea; cum setea de Dumnezeu a inflamat minți mari de-a lungul secolelor până în prezent; cum creșterea în viața spirituală a influențat teologii și filozofii, artiștii și poeții, istoricii și oamenii de știință”.

Staudt a subliniat accentul pus de Papă pe viața intelectuală. „Viața intelectuală rămâne un element crucial al apostolatului creștin. Cristos este Cuvântul și propriile noastre minți trebuie să se alinieze adevărului Său. Sfântul Ieronim ne amintește în educația catolică de importanța înțelegerii cuvintelor și a sensului lor, astfel încât să putem intra în revelația Cuvântului lui Dumnezeu. Atenția la cuvintele Scripturii necesită efort și este menită să ne conducă într-o întâlnire de contemplare în rugăciune”, a explicat Staudt. „Sfântul Ieronim a folosit ampla sa învățătură, purificată de ani de post și de pocăință, în slujba Bisericii. În contextul atenției date educației clasice în ultimii ani, Ieronim oferă un model de integrare a unei vieți intelectuale robuste cu o căutare înflăcărată a sfințeniei”, a explicat teologul. „Înțelegerea sa despre gramatică și retorică a fost profundă, dar a folosit-o în smerita slujire a Evangheliei.”

Papa Francisc a spus că există două dimensiuni care îl caracterizează pe Sf. Ieronim și ne ajută să îi înțelegem personalitatea: una este „consacrarea sa absolută și austeră lui Dumnezeu”, iar cealaltă este „angajamentul său pentru un studiu atent, care vizează pur și simplu o înțelegere tot mai profundă a misterul creștin”. Sfântul Ieronim servește ca model pentru călugări și pentru specialiști, „care ar trebui să țină cont întotdeauna că cunoașterea are valoare religioasă numai dacă se bazează pe o iubire exclusivă pentru Dumnezeu, dincolo de orice ambiție umană și aspirație lumească”, citim în scrisoarea apostolică.

Ieronim a trăit între 345 și 420. A petrecut o mare parte din viață la Roma sau în Țara Sfântă, unde a și murit. Doctorul Bisericii a tradus, printre multe alte lucrări, cărțile Scripturii în latină, oferind Bisericii așa numita „Vulgata”. „Papa Francisc subliniază că Vulgata lui Ieronim a stimulat dezvoltarea culturii creștine. Pe măsură ce catolicii se întorc din ce în ce mai mult la studiul Scripturii, putem spera că acest lucru ne va reordona mintea, imaginația și inima, pentru a ne ghida în propria noastră lucrare necesară de reconstrucție. La fel ca Ieronim, trebuie să traducem și să transmitem Evanghelia generației noastre, permițând Cuvântului lui Dumnezeu să ne modeleze eforturile în Noua Evanghelizare”, a spus Staudt.

Pe lângă traducerea Scripturii, Sf. Ieronim a scris și numeroase scrisori despre Scriptură și se știe că a folosit un limbaj oarecum polemic. Papa Francisc a recunoscut că acest „leu al Betleemului” „putea fi violent în limbajul său”, dar „aceasta a fost întotdeauna în slujba unui adevăr căruia i s-a dedicat necondiționat”. Pontiful a adăugat că dimensiunea polemică a scrierilor sfântului poate fi înțeleasă cel mai bine dacă este citită în lumina tradiției profetice autentice a vremii. Ieronim a studiat Scriptura pentru că „l-a condus să îl cunoască pe Cristos”. „Ieronim a văzut studiile sale nu ca un consum plăcut al timpului sau ca un scop în sine, ci mai degrabă ca un exercițiu spiritual și ca un mijloc de a se apropia de Dumnezeu”.

Scrisoarea Papei îi îndeamnă de asemenea pe catolici să redescopere Scriptura cu Sfântul Ieronim drept ghid, pentru că „el conduce fiecare cititor la misterul lui Isus”. În scrierile sale, sfântul a făcut acest lucru, a afirmat el, „oferind în mod responsabil și sistematic informațiile exegetice și culturale necesare unei lecturi corecte și fructuoase a Scripturilor”. Sfântul Ieronim avea multe abilități, a spus Pontiful: „competența în limbile în care a fost transmis Cuvântul lui Dumnezeu, analiza și examinarea atentă a manuscriselor, cercetarea arheologică detaliată, precum și cunoașterea istoriei interpretării… Acest aspect remarcabil al activității Sfântului Ieronim este, de asemenea, de o mare importanță pentru Biserica din timpul nostru.”

Indicând spre Dei verbum, unul dintre documentele centrale ale Conciliului Vatican II, dedicat Revelației divine, Sfântul Părinte a spus dacă „Biblia constituie ‘sufletul sacrei teologii’ și sprijinul spiritual al vieții creștine, interpretarea Bibliei trebuie să fie neapărat însoțită de abilități specifice”. „Din păcate, bogăția Scripturii este neglijată sau minimizată de mulți, deoarece nu li s-a oferit o bază solidă în această zonă”, a spus el. „Împreună cu un accent mai mare pus pe studiul Scripturii în programele ecleziastice de instruire pentru preoți și cateheți, ar trebui depuse eforturi pentru a oferi tuturor credincioșilor resursele necesare pentru a putea deschide cartea sacră și a extrage din ea roade neprețuite de înțelepciune, speranță și viață”.

Sursa: www.catholica.ro