Un trimis papal în Ucraina s-a întâlnit marți cu liderul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene și cu șeful Conferinței Episcopale de rit latin din Ucraina. Cardinalul Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a Papei, apare într-o fotografie în Lviv, în vestul Ucrainei, cu Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc și cu Arhiepiscopul Mieczysław Mokrzycki. Mons. Krajewski este unul dintre cei doi Cardinali care vizitează țara devastată de război la cererea Sfântului Părinte. El a intrat în țară prin Polonia, țara sa natală. Departamentul de informare al Bisericii Greco-Catolice a declarat pe 9 martie că, în timpul întâlnirii, cei trei bărbați au vorbit direct cu Papa prin telefon.

„Trimisul papal i-a spus Sfântului Părinte despre primele sale impresii legate de vizită, în special despre ceea ce a văzut în Polonia. De asemenea, Papa a fost informat despre programul vizitei trimisului său în Ucraina, care fusese discutat anterior de către participanții la întâlnire”, a precizat acesta. „Este important de precizat că vizita trimisului papal în Ucraina nu este fixată ca program. Sfântul Părinte l-a instruit să rămână în Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a oferi sprijin poporului ucrainean în numele Scaunului Apostolic în aceste momente dramatice ale istoriei sale”. PF Șevciuc a spus: „Papa Francisc dorește să fie prezent în persoană prin intermediul trimisului său. Și acesta este scopul vizitei sale.”

Arhiepiscopul Major, care conduce Biserica Greco-Catolică din 2011, a călătorit la Lviv din orașul asediat Kiev, unde s-a adăpostit împreună cu alte persoane sub Catedrala Învierii. Mons. Mokrzycki conduce Arhidieceza de Lviv a Latinilor din 2008. A fost adjunctul secretarului personal al Papei Ioan Paul al II-lea din 1996 până la moartea Pontifului polonez, în 2005. Apoi a fost timp de doi ani secretar al Papei Benedict al XVI-lea. Mons. Krajewski este așteptat să viziteze centrele de servicii sociale administrate de Biserica Greco-Catolică și să se roage cu membrii Consiliului Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase.

Într-o declarație din 8 martie, Consiliul a condamnat bombardarea civililor. „Atitudinea disprețuitoare a conducerii rusești față de viața umană, pe care o vedem în ceea ce privește soldații ruși aruncați în ghearele războiului de cucerire, se manifestă acum în raport cu populația civilă a Ucrainei, care este forțată să scape de rachetele și de ocupanții ruși, migrând spre regiuni mai sigure ale țării noastre și spre statele vecine din Uniunea Europeană”, a declarat acesta. Papa Francisc a anunțat în discursul său de la rugăciunea Angelus din 6 martie că îi trimite în Ucraina pe Cardinalul polonez în vârstă de 58 de ani și pe Cardinalul Michael Czerny, prefectul interimar al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale. Mons. Czerny s-a întâlnit pe 8 martie cu refugiații ucraineni în capitala ungară Budapesta.

Sursa: www.catholica.ro