Pe 23 septembrie a.c., episcopii diecezani romano-catolici și episcopii eparhiali greco-catolici din România l-au ales pe ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în funcția de Președinte al Conferinței Episcopilor din România (CER).

ÎPS Aurel Percă va continua mandatul de trei ani început în luna mai 2019 de ÎPS Ioan Robu – actualmente Arhiepiscop emerit de București – asumându-și, conform Statutului CER, rolul de coordonare a lucrărilor ședințelor comune și de reprezentant al episcopatului catolic și al Bisericii Catolice din România. Odată cu acceptarea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc a retragerii ÎPS Ioan Robu din misiunea deținută în Arhidieceza de București, la împlinirea vârstei de 75 de ani -conform canoanelor Bisericii Catolice – a încetat și funcția sa de Președinte al CER.

ÎPS Aurel Percă își va inaugura mandatul de Președinte al CER prin participarea la reuniunea plenară online a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), ce se va desfășura în intervalul 25-26 septembrie. CCCE reunește toți președinții Conferințelor Episcopale de pe continentul european (nu doar din Uniunea Europeană).

Mandatul de Vicepreședinte CER continuă să fie exercitat, conform statutului CER,  de către Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând astfel unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Anul acesta întâlnirea a fost amânată de două ori din cauza pandemiei.

Sursa: https://angelus.com.ro/