La doi ani de zile după devastatorul incendiu ce i-a mistuit acoperişul şi a produs însemnate pagube inclusiv în interior, Palatul Episcopal împodobeşte din nou decorul arhitectural din centrul municipiului Oradea. Lucrările pentru reabilitarea exterioară s-au ridicat până la aproape 10 milioane de lei. Totuşi, până în luna decembrie, continuă lucrări din a doua etapă care se referă la reabilitarea unor faţade, a tâmplăriei de lemn, la reparaţii tencuieli sau care privesc iluminatul arhitectural. A treia etapă va însemna lucrări de reabilitare a interiorului Palatului estimate a se întinde pe durata a doi, poate chiar trei ani. Pentru detalii, redacţia Egco.ro a intervievat-o pe Rodica Indig, consilier cultural în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Egco: În ce au constat lucrările de restaurare?

Rodica Indig: Au existat mai multe etape: consolidarea structurii, refacerea acoperișului și restaurarea fațadei exterioare. Aceastea le putem vedea deja. Mai mult, iluminatul architectural, funcţional de câteva zile, scoate în evidență frumusețea acestei clădiri emblematice pentru orădeni, esențială pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Egco: Cum arată interiorul Palatului?

Rodica Indig: Este greu de răspuns la această întrebare. Interiorul arată incomparabil mai bine decât imediat după incendiu, dar mai este mult de făcut pentru a-și recăpăta splendoarea inițială. Dacă urmărim fotografiile care ilustrează tragedia de acum doi ani, avem un sentiment pozitiv, de optimism.  Aproape toate încăperile sunt pregătite pentru a se începe lucrările de reconstrucție sau restaurare, depinde de cât de afectate au fost de incendiu. De pildă, salonul de colț, cel în stil rococo, singurul care a rămas aproape intact după incendiu, nu ridică probleme pentru restaurare. Alte spații va fi necesar a se reconstrui integral. Există planuri, există fotografii astfel încât să se poată reface totul.  Vizitând Piața Unirii, vedem clădirea Palatului în toată măreția ei. Este o adevărată bijuterie arhitectonică. Acest lucru este o primă dovadă a faptului că lucrurile se fac bine, dar necesită timp.

Egco: Ce planuri există pentru restaurarea interioară?

Rodica Indig: În prezent se caută a se identifica surse de finanțare care să acopere costurile de restaurare a interioarelor, astfel că, în aproximativ 3 ani, să se poată deschide publicului interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic. Se vor restaura sau reconstrui atât vitraliul din holul de onoare, saloanele principale, pictura murală, candelabrele și tot ce ține de decorațiunile interioare ale palatului, atât de uimitoare ca îmbinare a stilurilor (neogotic, neoclassic, art nouveau), cât și a abordării cromatice. Capela va fi repictată și se speră să devină un important punct de interes al acestui spațiu. Se va reface și biblioteca, ce va fi una monumentală, pe măsura importantului fond de carte deținut de episcopie.

Egco: Care va fi destinația încăperilor Palatului Episcopal?

Rodica Indig: Palatul Episcopal va găzdui un centru cultural greco-catolic. Aici, așa cum e tradiția,  va funcționa curia episcopală. Sălile impresionante ale palatului care au adus mândrie edificiului vor fi deschise publicului pentru evenimente culturale: concerte, conferințe, lansări de carte, expoziții, chiar și cununii civile. Conform declarațiilor oficialilor din Primărie, se poartă discuții cu cele mai importante centre culturale de pe lângă ambasadele țărilor cu o cultură importantă la nivel european prezente în  România (Institutul Cultural Francez, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, British Council, etc.) și se dorește ca spațiile palatului să găzduiască biblioteci ale acestor țări, cursuri de limbă sau evenimente culturale. Nu în ultimul rând, aici va fi găzduit fondul de carte veche al episcopiei într-o bibliotecă de excepție deschisă publicului. Vom avea prilejul să admirăm exemplare de carte rară care au făcut atât de renumită această bibliotecă enciclopedică timp de două secole. 

Până pe 23 august, Palatul Episcopal îşi deschide porţile publicului pentru vizite. Orarul de vizitare este între 12-20, respectându-se condiţiile de protecţie sanitară: distanţa fizică şi purtarea măştii de protecţie. Zilele Porţilor Deschise prezintă publicului o expoziţie cu obiecte de mobilier şi fragmente de candelabre, vitralii, stucaturi care au fost recuperate din incendiu, dar care arată dimensiunea tragediei de acum 2 ani. Expoziţia este ilustrată cu fotografii din timpul incendiului şi imediat după, precum şi principalele lucrări care s-au executat deja.

Sursă foto: Eugen Ivuţ