După ce a debutat în anul 2019 cu primele două volume (1. Henri Lasserre, Istoria Maicii Domnului de la Lourdes; 2. René Laurentin, Apariţiile Fecioarei Maria la Lourdes. Relatare documentată), „Colecţia Lourdes” continuă în 2020 cu alte patru volume care sunt deja disponibile:

Vol. 3. René Laurentin, Bernadeta de la Lourdes vă vorbeşte -1. Perioada trăită de Bernadeta la Lourdes (1844-1866) (377 pag.)

Vol. 4. René Laurentin, Bernadeta de la Lourdes vă vorbeşte -2. Perioada de călugărie la Mănăstirea din Nevers (1866-1879) (409 pag.)

Aceste 2 cărţi sunt foarte interesante: dacă în volumul 2 din Colecţie, teologul Laurentin ne-a relatat -cu documente la mână- istoria apariţiilor, acum el schimbă perspectiva, adunând tot ceea ce a spus Bernadeta (logia) de-a lungul vieţii ei şi a fost pus în scris. Vol. 3 reconstituie viaţa şi cuvintele Sf. Bernadeta rostite la Lourdes, în timp ce vol. 4 le prezintă pe acelea din Mănăstirea de la Nevers. Volumul 3 a fost tradus de pr. Adrian Botea în colaborare cu pr. Cristian Sabău, iar volumul 4 a fost tradus de acelaşi pr. A. Botea.

Vol. 9. (Ediţie îngrijită de) Cristian-Florin Sabău, Ghidul pelerinului la Lourdes – pentru peregrinări efective ori sufleteşti (285 pag.)

 Este un îndrumar care descrie istoricul, semnificaţia şi finalitatea fiecărui loc/bazilici/ansamblu/muzeu pe care pelerinul îl poate vizita la Lourdes. La finalul cărţii există două secţiuni: cântecele care se cântă la Lourdes (având traducerea românească după fiecare vers), precum şi câteva rugăciuni ale pelerinului de recitat pe drum, la intrarea în Lourdes şi, respectiv, acolo. Dacă până acum, existau materiale de prezentare doar în alte limbi, de acum vor putea beneficia şi pelerinii români de un compendiu cu informaţii unitare asupra acestui Sanctuar.

Vol. 10. (Ediţie îngrijită de) Cristian-Florin Sabău, Rugăciuni cu Preacurata de la Lourdes. Colecţie de invocaţii, meditaţii, poezie şi cântece (429 pag.).

Volumul se prezintă asemenea unei cărţi de rugăciuni, în care s-a încercat să se pună laolaltă toate invocaţiile către Fecioara de Lourdes disponibile în felurite limbi, toate -desigur- traduse în română.

Fiind prefaţată de PSS Virgil Bercea, cartea se deschide cu reflecţii asupra Lourdes-ului luate din felurite personalităţi (Papi, prelaţi greco- şi romano-catolici ori feluriţi scriitori).

În secţiunea de rugăciuni, invocaţiile au fost grupate în funcţie de rituri (bizantin, latin, etc). Pentru ritul greco-catolic, au fost alcătuite stihuri (Completare la Minei) pentru Slujbele ceasurilor din cele două comemorări ce amintesc Lourdes-ul (11 februarie –Apariţia Sfintei Fecioare și 16 aprilie –Sf. Bernadeta), precum şi Acatistul Maicii Domnului de la Lourdes ori Acatistul Bernadetei.

La finalul cărţii există două secţiuni: poezie (compoziţii ale unor poeţi români şi străini, unele referindu-se explicit la Lourdes) şi cântece (un întreg repertoriu de cântări şi pricesne mariane).

Cu ajutorul Domnului, în anul 2021 vor apărea ultimele patru volume din Colecţie.

Pentru comenzi: diacon Claudiu BODA, Magazinul Greco-Catolic „Sf. Tereza” [str. Episcop Mihai Pavel, nr. 4, Oradea, jud. Bihor], email: claudiupelerinaje@yahoo.com, telefon: 0766 379 879 sau 0744958932.

Biroul de presă al Episcopiei