Părintele Mihai Fechetă, acest OM frumos care a sfințit, timp de 15 ani, locul la Centrul Orione din Oradea, a fost chemat la o nouă misiune, fiind înlocuit la conducerea Centrului de către pr. Valeriano Giacomelli, care se află acum în comunitatea din Voluntari, lângă București.

„Misiunea dumneavoastră, părinte Mihai, a fost împlinită cum nimeni nu și-ar fi închipuit vreodată! Ați deschis inimile oamenilor pentru Bine; ați ghidat viața multor tineri înspre Frumos; ați îndrumat profesorii și părinții spre Adevăr; ați adus alinare oamenilor sărmani și, oricât ne-am strădui, nu putem să punem în scris tot ce ați făcut pentru noi, părinte Mihai Fechetă! Comunitatea orădeană vă va primi cu brațele deschise ori de câte ori veți reveni ACASĂ! Vă purtăm o nemăsurată admirație, recunoștință și mulțumire pentru tot ce ați făcut pentru noi! Binecuvântați sunt cei care vă sunt casă în noua misiune!”, este mesajul transmis de Consiliere Liceul Don Orione.

Născut în judeţul Neamţ, părintele Mihai s-a obişnuit să schimbe destul de des locul pe care-l numeşte „acasă”.

În 2005, superiorii Congregaţiei Don Orione au decis ca părintele să vină la Oradea, cu misiune de coordonator.

„Aşa e la noi: stai câţiva ani într-o comunitate, apoi mergi într-alta şi continui ceea ce predecesorul tău a făcut, căutând să faci ceea ce lipseşte, folosindu-te de propriile pasiuni”, mărturisea Mihai Fechetă, în urmă cu câțiva ani. Părintele Mihai s-a ferit întotdeauna să vorbească despre el, spunând mereu că mai lăudabile sunt activităţile elevilor şcolii. În toți acești ani, a purtat responsabilitatea administrării Congregaţiei Don Orione din Oradea, parte a unei mari opere de caritate şi de educaţie, auto-intitulată modest „mica operă a Divinei Providenţe”. A preluat de la înaintaşii săi o parohie, un liceu şi instituţia cercetaşilor şi oratoriului. Le-a adăugat grădiniţă, clase primare şi gimnaziu, noi şi noi instituţii şi activităţi care i-au consumat timp şi energie.

Părintele Mihai a reușit să se facă iubit de copii și tineri, pornind de la convingerea unui crez pe care l-a avut și Sfântul Luigi Orione: „Tinerii sunt comoara cea mai de preț a familiei și a societății. După modelul în care sunt educați și mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”, iar realitatea pe care a găsit-o la Oradea, în Centrul „Don Orione”, a fost un privilegiu: sute de copii și tineri la școală, oratoriu și scout.

„Mă străduiesc să fiu în mijlocul lor în toate ipostazele: muncim împreună, ne rugăm, ne jucăm, cântăm, mergem în excursii, tabere… și cred că, atunci când ei mă văd fericit și împlinit, mărturisindu-le că tot ce fac este prin credință, cu siguranță se nasc întrebări, dar și răspunsuri”, mărturisea, nu demult, părintele Mihai.

Poarta instituţiilor pe care le administrează e deschisă tuturor, indiferent de etnie, religie sau vârstă, conform preceptului „Să facem binele întotdeauna tuturor!” şi credinţei că doar caritatea și dragostea frăţească vor salva lumea.

Acest OM frumos, care a sfințit timp de 15 ani locul la Centrul Don Orione din Oradea, a fost chemat la o nouă misiune. Părintele Mihai va fi înlocuit la conducerea Centrului de către pr. Valeriano Giacomelli, care se află în prezent în comunitatea din Voluntari, lângă București. În vârstă de 53 de ani, preot din 1997, pr. Valeriano a slujit mereu în România (în București și Iași), cu o mică paranteză în Milano (2014-2017), unde a condus Parohia Sfântul Benedict.

Mihai Fechetă nu vorbeşte despre contribuţia sa, ci spune că opera pe care o administrează este rezultatul muncii întregii congregaţii, a binefăcătorilor şi prietenilor acesteia.

La cei 48 de ani, părintele Mihai, a împlinit destule, cât pentru o viaţă întreagă. Pentru tot ce ne-a dăruit în toți acești ani, îi mulțumim!

  • Loredana Ionaş

Sursa:www.crisana.ro