În urma consultării, la 18 iunie 2020, a colegiului Consilierilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ca urmare a ridicării la demnitatea de Episcop pentru Eparhia de Lugoj a pr. Călin Ioan Bot, care a îndeplinit până la data consacrării episcopale (21 iunie 2020), funcțiunea de Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a hotărât următoarele modificări în cadrul Curiei eparhiale: prin decretul cu nr. 842/19.06.2020 a fost numit Mons. Dumitru Marius Cerghizan, în funcția de Protosincel – Vicar general. De asemenea, prin decretul cu nr. 843/19.06.2020 a fost numit pr. Ionuț-Cristian David în funcția de Sincel – Vicar Episcopal cu preoții; prin decretul cu nr. 844/19.06.2020 a fost numit pr. diacon Marius Alin Cîmpean în funcția de Cancelar eparhial.

Scurtă biografie a noului Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla: pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistrița. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 2005, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, apoi a fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

A fost administrator parohial al parohiei Corpadea unde, pe lângă îndeplinirea misiunii de păstor de suflete, a coordonat și lucrările de zidire a bisericii parohiale. Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului. Pentru mai mulți ani a fost secretar al Preasfinției Sale Florentin. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții. Din 22 iunie 2020, pr. Marius Cerghizan răspunde chemării Domnului la noua misiune, cea de Vicar general, prin care va ajuta Episcopul eparhial în conducerea Eparhiei.

Fie ca Spiritul Sfânt, Domnul de Viață dătător, care a coborât la Rusalii asupra sfinților ucenici și apostoli, să îi lumineze și să îi inspire cu harurile Sale, pe noul Vicar general, pe părinții vicari și consilieri eparhiali, astfel încât voia Domnului să se facă în Eparhia de Cluj-Gherla de Dumnezeu binecuvântată, și sufletele să fie conduse la mântuire.

Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro