Se numeşte Fondul „Isus Divinul Muncitor”, a fost instituit de papa Francisc, şi va fi alocată o primă tranşă de un milion de euro pentru toate categoriile cele mai vulnerabile, afectate de consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus, din Dieceza de Roma. În scrisoarea adresată cardinalului vicar Angelo De Donatis, papa Francisc lansează îndemnul la un „pact pentru Roma”: instituţiile şi cetăţenii, spune pontiful, să ajute la renaşterea oraşului, cu o inimă a solidarităţii.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

10 mai 2020 – Vatican News.

 În viziunea papei Francisc, preocupat de efectele economice devastatoare ale pandemiei, renaşterea Romei începe de la cei fragili. Începe de la restituirea demnităţii persoanelor care muncesc în condiţii precare, de la acordarea atenţiei celor invizibili. Privirea Sfântului Părinte se opreşte, în calitate de episcop al Romei, asupra oraşului în care – scrie – „vedem că multă lume cere ajutor  şi par să nu ajungă cele cinci pâini şi cei doi peşti”.

Din această constatare ia naştere gestul concret al papei Francisc – Fondul „Isus Divinul Muncitor” – constând într-o primă tranşă de un milion de euro, sumă oferită asociaţiei Caritas din Dieceza de Roma.

Prin această iniţiativă, pontiful doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii de a tutela demnitatea muncitorilor defavorizaţi, a lucrătorilor sezonieri, a muncitorilor cu ziua sau cu posibilităţi ocazionale de muncă, a lucrătorilor liber profesionişti, a antreprenorilor de afaceri mici, în special din sectoarele cele mai afectate de criza economică generată de coronavirus. În scrisoarea prin care se anunţă instituirea fondului de ajutor, pontiful atrage atenţia asupra responsabilităţii pe care aceste persoane o au faţă de propriile familii, faţă de proprii fii, fiind vorba despre taţi şi mame care trebuie să asigure hrana zilnică propriei familii.

Sfântul Părinte îşi exprimă speranţa ca reacţia colectivă şi solidară la consecinţele pandemiei să creeze „un  adevărat pact pentru Roma în care fiecare, aducându-şi propria contribuţie, să se simtă protagonist al renaşterii comunităţii noastre după criză”.

Papa Francisc îi îndeamnă totodată pe preoţi „să fie primii care să contribuie la acest fond, fiind susţinătorii entuziaşti ai împărţirii cu ceilalţi, în cadrul propriilor comunităţi”.

Pontiful face de asemenea apel la „inima bună a romanilor”, spunând că nu este suficient să dăruim doar ceea ce avem de prisos. Aş dori – scrie pontiful – să văd că înfloreşte în oraşul nostru solidaritatea între vecini, acţiunile care amintesc de atitudinile anului sabatic, în care datoriile sunt iertate, litigiile se rezolvă, iar acoperirea datoriilor se solicită în funcţie de capacitatea debitorului şi nu în funcţie de regulile pieţei.

Într-o notă a Vicariatului Romei, cardinalul Angelo De Donatis şi-a exprimat profunda gratitudine pentru instituirea fondului, evidenţiind profunda dragoste şi îngrijorare manifestate de papa Francisc în scrisoarea prin care se comunică decizia stabilirii fondului. Iniţiativa episcopului Romei va fi prezentată mass-mediei vineri, 12 iunie a.c., în Sala Cardinal Ugo Poletti, din Palatul Lateran.

Autor : A. Mărtinaş

Sursa: https://www.vaticannews.va