Cauzele de beatificare ale părinților Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea au fost deschise oficial joi, 7 mai, în Polonia. Ceremonia de lansare a cauzelor pentru Karol și Emilia Wojtyła a avut loc în Bazilica Prezentării Preasfintei Fecioare Maria, din Wadowice, locul de naștere al Papei Ioan Paul al II-lea. În cadrul ceremoniei, Arhidieceza de Cracovia a instituit oficial tribunalele care vor căuta dovezi că părinții Pontifului polonez și-au trăit în mod eroic viețile, că s-au bucurat de faimă de sfințenie și că sunt priviți ca mijlociri. După prima ședință a tribunalelor, Arhiepiscopul de Cracovia, Mons. Marek Jędraszewski, a prezidat o Liturghie, transmisă online pe fondul blocajului provocat de coronavirus în Polonia.

Cardinalul Stanisław Dziwisz, care a fost secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea, a participat la ceremonie. El a spus: „Vreau să mărturisesc aici, în acest moment, în prezența Arhiepiscopului și a preoților adunați, că în calitate de secretar timp îndelungat al Cardinalului Karol Wojtyła și al Papei Ioan Paul al II-lea, am auzit de la el de multe ori că a avut părinți sfinți”. Pr. Paweł Rytel-Andrianik, purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopilor Polonezi, a declarat pentru CNA: „Procesele de beatificare pentru Karol și Emilia Wojtyła dau mărturie mai ales despre prețuirea familiei și despre rolul deosebit al acesteia în conturarea sfântului și marelui om – Papa polonez. […] Soții Wojtyła au putut să creeze o astfel de atmosferă acasă și să formeze copiii în așa fel încât să devină oameni de seamă. […] Prin urmare, există o mare bucurie provocată de începerea proceselor lor de beatificare și o mare recunoștință față de Dumnezeu pentru viețile Emiliei și a lui Karol Wojtyła și pentru faptul că vom putea să îi cunoaștem din ce în ce mai mult. Ei vor deveni un model pentru multele familii care vor să fie sfinte.”

Postulatorul, pr. Sławomir Oder, care s-a ocupat și de cauza de canonizare a Papei Ioan Paul al II-lea, a declarat pentru Vatican News că ceremonia a fost un prilej de bucurie în Polonia. El a spus: „De fapt, privitor la acest eveniment, îmi amintesc cuvintele pe care Papa Ioan Paul al II-lea le-a pronunțat în timpul Liturghiei de canonizare a Sf. Kinga, cunoscută și cu numele de Cunegunda, celebrată în Polonia, în Stary Sącz, când a spus că „sfinții sunt născuți din sfinți, sunt hrăniți de sfinți, își trag viața din sfinți și din chemarea lor la sfințenie. […] Și în acel context a vorbit tocmai despre familie ca locul privilegiat în care sfințenia își găsește rădăcinile, locul în care ea se poate maturiza de-a lungul vieții.”

Bazilica Prezentării, unde s-a deschis cauza soților Wojtyła, este locul unde Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a fost botezat pe 20 iunie 1920. Biserica este situată în Wadowice, peste drum de casa familiei Wojtyła, care acum este muzeu. Karol Wojtyła, ofițer de armată și Emilia, profesoară la școală, s-au căsătorit la Cracovia, în 1906. Au avut trei copii. Primul, Edmund, s-a născut în acel an. A devenit medic, dar a luat scarlatină de la un pacient și a murit în 1932. Cel de-al doilea copil al lor, Olga, a murit la scurt timp după naștere, în 1916. Cel mai tânăr, Karol junior, s-a născut în 1920, după ce Emilia a refuzat sfatul medicului să facă avort, dată fiind sănătatea ei fragilă.

După nașterea celui de-al treilea copil, Emilia a lucrat ca croitoreasă, cu jumătate de normă. Ea a murit la 13 aprilie 1929, cu puțin timp înainte de a noua aniversare a lui Karol junior, suferind de miocardită și insuficiență renală, potrivit certificatului de deces. Karol senior, născut la 18 iulie 1879, a fost subofițer în armata austro-ungară și căpitan în armata poloneză. A murit la 18 februarie 1941, în Cracovia, în mijlocul ocupației naziste a Poloniei. Viitorul Papă, care avea atunci 20 de ani și lucra la o carieră de piatră, a găsit trupul tatălui său pe când s-a întors de la serviciu. A petrecut noaptea rugându-se lângă trup, iar după aceea a început să își urmeze vocația de preoție.

Sursa: www.catholica.ro