O echipă de 11 medici și 4 asistenți medicali români a sosit, la 7 aprilie 2020, pe aeroportul Milano Linate, pentru a oferi sprijin celei mai afectate zone din Italia. În multe momente din istorie Italia ne-a fost alături, iar prin acest gest România își manifestă în mod concret solidaritatea, singurul răspuns în fața suferinței cauzate de pandemia de Coronavirus. Prieteniile se cunosc la nevoie, iar mâna întinsă la momentul potrivit nu se uită.

Echipa a fost întâmpinată de viceprefectul Natalino Manno, din partea Guvernului italian, de vicepreședintele Regiunii Lombardia, Fabrizio Sala, de subsecretarul pentru Relații internaționale al Consiliului Regional Lombardia, Alan Christian Rizzi și de președintele Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Regional Lombardia, Emanuele Monti. Au fost, de asemenea, prezenți ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan și atașatul Apărării din cadrul Ambasadei, col. Iulian Barbu.

Și România duce, la nivel național, propria luptă împotriva Covid-19 și știe că această provocare poate fi depășită doar dacă acționăm uniți, împreună. Criza actuală ne ajută să înțelegem și mai bine importanța unei Europe puternice, pentru a trece peste astfel de încercări. Sperăm ca, apreciind valoarea solidarității și împărtășind aceleași speranțe și suferințe în aceste momente dificile, să devenim cu toții mai uniți și să acționăm mereu ca o adevărată comunitate.

Italia, de-a lungul anilor, a adoptat cu generozitate o numeroasă comunitate de cetățeni români, printre care se află și numeroase cadre medicale, care combat astăzi pandemia în linia întâi, alături de colegii lor italieni. Având în vedere relația de prietenie consolidată care leagă cele două țări, România a decis să aducă o contribuție comunității medicale din Italia, care operează cu mare spirit de sacrificiu și responsabilitate, printr-o echipă de medici specialiști în terapie intensivă. Sperăm ca prezența acestora să aducă alinare persoanelor suferinde. România își manifestă astfel și recunoștința față de țara care a devenit casă pentru peste 1,2 milioane de români, o comunitate foarte bine integrată și apreciată pentru aportul său la societatea italiană.

Ambasadorului României în Italia a ținut și un discurs spontan care i-a emoționat pe voluntari. Iată un fragment:

„Curajul vă face deosebiți într-o lume în care valorile, din păcate, lipsesc tot mai mult și sunt convertite în bășcălie. Ați reușit să redați demnitate și mândrie românilor din Italia. De multe ori ne subestimăm, dar curajul dumneavoastră a făcut ceea ce unii care stau toată ziua în fotolii pe la televiziuni și care flutură steagul, probabil doar când au nevoie de câte un vot, nu reușesc să facă. Ați redat onoare și mândrie a peste 1,2 milioane de români. În Lombardia sunt aproape 400 de români pozitivi, unii vindecați, alții încă bolnavi. Pe mulți i-am sunat personal și au fost surprinși. De ce? Eu sunt nimic. Voi sunteți adevărații ambasadori în aceste momente!”

Sursa: Ambasada României în Italia

Sergiu N Balaban