Vineri, 6 martie 2020, a avut loc la Muzeul Cetății și Orașului Oradea vernisajul expoziției „Olfactiv”. Expoziția este realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei și Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea.

Tema acestui demers expozițional pune în conexiune artefactele arheologice cu informațiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepției olfactive de altădată.

Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea au participat la vernisajul expoziției părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții și Eugen Ivuț, secretar episcopal.

Vasele de parfum antice, medievale ori moderne ilustrează rafinamentul producătorilor (ceramişti, sticlari) în expoziția: OLFACTIV. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă.

Cu aproape 2000 de ani în urmă, naturalistul roman Plinius cel Bătrân spunea despre parfumuri că ele „mor în ceasul în care se nasc”. În pofida absenței conţinutului din recipiente, colecţia de flacoane şi vase de parfum antice, medievale ori moderne ilustrează rafinamentul producătorilor (ceramişti, sticlari), a căror măiestrie este similară cu cea a artizanilor producători de parfumuri şi uleiuri aromate.

Comerţul cu mirodenii, ingrediente care stăteau la baza producerii parfumurilor, originare din Arabia şi India, se regăsește în aproape toate epocile istorice. Dinamica vânzătorilor de aromatice în spaţiul românesc vine să ne înfățișeze o lume, nicidecum autarhică, aflată într-o indisolubilă conexiune cu Orientul, dar şi cu Occidentul. Plante frumos mirositoare ori cu proprietăţi de vindecare, răşini şi lemne aromatice, toate şi-au pus amprenta asupra vieţii sociale a elitelor şi nu numai. În acest context, expoziţia este „condimentată” cu elementele senzoriale care completează parcursul narativ propus de acest demers muzeografic.