La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc redeschiderea Muzeului „Ady Endre”, din Oradea, care a avut loc prin colaborarea Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari.

 În cadrul evenimentului a luat cuvântul și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, care a amintit faptul că: „Este foarte important să ştim să mergem pe urmele înaintaşilor noştri. În urmă cu doi ani şi jumătate, la Carei, s-a dezvelit un grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş. Otilia Marchiş era fiica protopopului greco-catolic din Homorod. Iar după studii a ajuns să aibă un salon literar la Paris. Era prietenă cu Ady, dar şi cu Rodin. Ea este cea care l-a introdus pe Brâncuşi la Rodin. Ady a mai fost prieten cu un alt mare poet, Octavian Goga, căruia i-a vândut Castelul de la Ciucea. A fost între ei o prietenie dincolo de politică. Oamenii aceştia au fost europeni înainte de a fi Uniunea Europeană”.

Pot fi văzute în cadrul Muzeului colecţii ale operelor poetice, publicistice şi de proză, inclusiv ediţii princeps cu autograful autorului, dar şi manuscrisele lui Ady Endre, care includ corespondenţa membrilor societăţii literare A Halnap, precum și colecţii de reviste literare, printre cele mai importante fiind colecţia aproape completă a revistei Nyugat, din perioada 1908-1937.

Eugen Ivuț

Sursa foto: www.crisana.ro