În data de 5 februarie se împlinesc 67 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu în închisoarea din Sighet.

Iuliu Maniu se afla în arest din 14 iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău. Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă. A fost trimis la penitenciarul din Galaţi, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet.

Binecuvântarea finală înainte de moarte i-a fost oferită lui Iuliu Maniu, de către Eminența Sa Alexandru Cardinal Todea la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, cu trei zile înainte de a trece spre Casa Tatălui Ceresc. Redăm în continuare mărturia Excelenței Sale:

„Vreau să vă spun, de asemenea, că noi aveam obiceiul, la fiecare deces, de a ierta de păcate, şi că am făcut-o şi în acea celulă, a lui G.B. [George Brătianu]. Cu Maniu a fost altfel, deoarece nu aveam dreptul să mă apropii. înainte de 2 februarie 1953, când el era bolnav şi sfârşitul său era aproape, Carandino [Nicolae Carandino] mi-a cerut să fac unele lucruri, l-am spus: «Pe 2 este sărbătoare şi Sfânta Fecioară trebuie să ajute. Pregătiţi-l, să fie atent, voi încerca să-i acord iertarea păcatelor şi el nu trebuie să facă nimic, ci să regrete doar păcatele trecutului». Aşa s-au petrecut lucrurile şi l-am iertat de păcate cu mătura în mână”.

„Mărturie” Episcop Alexandru Todea