Printr-o scrisoare adresată episcopilor și eparhilor din întreaga lume, cardinalul Mario Grech, Secretarul General al Secretariatului General al Sinodului 2021-2024, invită credincioșii  să participe cu rugăciunea lor la cea de-a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, care se vor deschide la Vatican pe 4 octombrie 2023.

Prin această scrisoare, Secretarul General intenționează să reamintească că Adunarea Sinodală este în primul rând un eveniment spiritual, de rugăciune și ascultare a Spiritului Sfânt – adevăratul protagonist al evenimentului. Pentru a facilita participarea tuturor oamenilor de bunăvoință și a solicita sprijin pentru membrii Adunării prin rugăciunea comunităților locale, Secretariatul General al Sinodului a pregătit o „Binecuvântare Solemnă” care să fie rostită la sfârșitul Sfintelor Liturghii duminicale împreună cu rugăciunile de mijlocire. Respectând bogăția tradiției liturgice a Bisericilor Catolice Răsăritene sui iuris, scrisoarea a fost trimisă și conducătorilor acestor Biserici, cu cererea de a se ruga duminică, 1 octombrie a.c., în cadrul Sfintei Liturghii:

Pentru Biserica Universală, în ajunul unei noi etape în drumul sinodal, pentru ca prezența Evangheliei, vie și roditoare în ea, să o facă a fi precum via din pilda Mântuitorului, un loc vital în care toți bărbații și femeile care așteaptă să redescopere sensul vieții, să găsească un loc, un cuvânt, un suflu de speranță.

Pentru episcopii și participanții la Adunarea Sinodală, pentru ca din ascultarea Spiritului Sfânt să se nască propuneri, pentru ca întregul Poporul lui Dumnezeu, într-un loc de comuniune, să se simtă cu adevărat participant la viața Bisericii, să fie mărturie vie și atrăgătoare a noutății Evangheliei în lume.

Pentru teologi: un dar al Înțelepciunii și al Revelației să însoțească contribuția lor la lucrările sinodale, pentru ca darul credinței să devină viață în întreg Poporul Lui Dumnezeu.

Pentru tineri, căutători de adevăr și mărturie, concretețe și spiritualitate, pentru ca prin drumul sinodal să se simtă tot mai implicați în viața și misiunea Bisericii în mijlocul provocărilor lumii de astăzi dăruind tuturor, cu entuziasmul specific vârstei lor, speranța care vine din întâlnirea cu Isus.

Pentru noi adunați aici, în comuniune cu comunitățile creștine din toată lumea: pentru ca gustând bunătatea Domnului, care vine să ne  întâmpine pe fiecare în Trupul și Sângele Lui Isus, să primim de la El o privire nouă asupra aproapelui nostru, să fim martori ai generozității în lumea în care trăim.

Apelul Cardinalului Grech se înscrie într-o serie de inițiative menite să reamintească caracterul eminamente spiritual al Adunării Sinodale și să promoveze participarea întregului Popor al lui Dumnezeu prin rugăciun. Printre aceste inițiative se amintesc:

  • crearea în 2021 a unui site web (www.prayforthesynod.va) în colaborare cu Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei și UISG (Uniunea Internațională a Superiorilor Generali) care oferă un timp special de rugăciune pentru Sinod în fiecare prima zi de luni a lunii;
  • Veghea de rugăciune ecumenică (www.together2023.net) care va avea loc pe 30 septembriec., în ziua premergătoare Sinodului, transmisă în live streaming începând cu ora 17.30 ora României, pe canalele Vatican News (vaticannews.va);
  • o reculegere spirituală pentru membrii Adunării înainte de deschiderea lucrărilor (1-3 octombrie 2023).

Secretariatul General al Sinodului Episcopilor


[traducere din limba italiană Mihaela Caba]