Filmul „Cardinalul” semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu va fi proiectat vineri, 24 Ianuarie de la ora 15:00 și de la ora 17:00 la Casa Orășenească de Cultură din Șimleu Silvaniei. Biletele se pot cumpăra online la prețul de 10 lei, accesând https://eventbook.ro/film/bilete-cardinalul-simleu-silvaniei

Filmul a fost un succes în orașele în care a fost proiectat până acum și a venit acum rândul Sălajului să se facă gazdă acestei pagini din istoria Bisericii Greco-Catolice, ferm opozant al regimului comunist, prin arhierei de mare însemnătate, drepți și iubitori de dreptate.

„De multe ori m-am gândit că Iuliu Hossu de acolo de Sus ne urmărește. Uneori aveam senzația că este foarte aproape de noi” a afirmat regizorul Nicolae Mărgineanu într-un interviu publicat pe 6 noiembrie 2019, semnat de Emilia Chebac.

 „Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului, câteva scene de la Marea Unire și, pe urmă, perioada izolării din penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

„În filmul „Cardinalul” inspirat din viața episcopului Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918 la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și „temnița elitelor” unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani de domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe și un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată, din păcate” a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă ținute în 16 noiembrie 2019, despre cum i-a venit ideea acestui film, regizorul a afirmat: „Prima încercare de a face un scenariu a fost în urmă cu 11 ani, după ce citisem cartea de Memorii a Episcopului Hossu, care m-a impresionat. Am rămas profund impresionat de vizita trimisului Papei, Giuseppe Cheli, din 1969, foarte bine redată, și m-am simțit bine ca român să văd un astfel de exemplu din partea unui prelat. Foarte puțini în situația lui ar fi procedat la fel: foarte frumos a spus el că rămâne aici între credincioși (deși ar fi putut merge definitiv la Roma), așa cum a fost păstorul turmei întreaga lui viață”.

Cât despre Radu Botar, actorul care interpretează rolul principal, acesta afirmă, într-un alt interviu semnat de Emilia Chebac: „Mă emoționează să văd cum lacrimile de durere de la începutul filmului se transformă, spre final, în lacrimi de bucurie. În asta constă forța „Cardinalului”, să vezi că la sfârșit sclipește lacrima fericirii.”

Filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.