Fiică a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, doamna Teresia Bolchiș Tătaru a trecut la Domnul în prima zi a acestui an.

Teresia (Lia) Bolchiş Tătaru s-a născut la 3 iulie 1935, în Silvaşul de Sus, județul Hunedoara, fiica preotului greco-catolic Gheorghe Bolchiş şi a învăţătoarei Valeria Costin. Şcoala primara a făcut-o în Boineşti, Ţara Oaşului, clasa I de gimnaziu, la Baia Mare (1945-1946). În perioada 1946-1952, a urmat cursurile Liceului „Doamna Stanca” din Satu Mare, devenit, apoi, Liceul de Fete Român.
Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Naturale – Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj . A fost profesoară la Şcolile din Tămădău (Bucureşti), Tăuţi Măgheruş (Maramureş) şi Baia Mare.

În anul 1976, părăseşte România cu fiica Sanda Maria şi fiul Mihai Ovidiu cerând azil politic în Germania. Se stabileşte aici unde lucrează ca botanist la Ubersee Museum în Bremen şi la Gradina Botanică şi Muzeul din Augsburg.

Participă la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale pe teme privind ocrotirea naturii şi geo-botanica, publicând şi lucrări în domeniu. Debutează în anul 1969, în suplimentul Maramureş al ziarului local Pentru socialism, cu schiţa Lumini sângerii. Pe plan național, a debutat tot în 1969, în revista de turism România pitorească.

Slujba înmormântării va avea loc în data de 10 ianuarie 2020, la Biserica Sfântul Anton din Baia Mare.

Veșnicul Dumnezeu să așeze în corturile drepților sufletul doamnei Teresia!

***

La ce ne trebuie Dumnezeu

„Ma asezam la conversatie cu El, Domnul si Dumnezeul meu, Christos in Sfantul Sacrament al Altarului, caci El era acolo, asa ca si atunci in casa Mariei si a Martei, in Betania, ca si intotdeauna si peste tot, si Ii povesteam necazurile, dar si de bucuriile mele, iar El ma asculta si ma certa pentru necredinta mea: cum m-am putut lasa coplesita de toate teoriile false? Oare am uitat de farama de dumnezeire ce zace in mine si in fiecare om, care ne face-pe unul fiecare din noi si pe noi toti fiii lui Dumnezeu? Oare Am uitat cuvintele de la Matei:  «Ce foloseste omul daca ar castiga lumea toata, dar si-ar pierde sufletul? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?» El, Tatal, stie de tine si-ti poarta de grija in fiecare moment, dar tu te-ai indepartat de El, dar tu stai in mana lui Dumnezeu, cu toate micile si marile tale necazuri, dorinte si filosofii.“ Terezia Bolchis Tataru

Eugen Ivuț