O liturghie festivă a marcat duminică, 3 noiembrie, aniversarea celor 150 de ani de la sfinţirea bisericii greco-catolice din Ghenci, judeţul Satu Mare. Liturghia a fost celebrată de Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea. La celebrare au participat şi Părintele Radu Filip, vicar foraneu al Careiului, Părintele Lucian Cociorva, parohul comunităţii, preoţi din împrejurimi, autorităţi locale şi credincioşi.

„Prin celebrarea Sfintei Liturghii, am dorit să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim contemporani cu acest eveniment istoric. Anul trecut am avut bucuria să reuşim să finalizăm lucrările de renovare a bisericii, lucrări care au fost destul de ample: s-a acţionat la pereţi, tencuire, curent, s-a introdus încălzirea în biserică. Acum e o sărbătoare în plus, faptul că, această biserică înnoită prin lucrările de renovare, împlineşte 150 de ani. Această comunitate din Ghenci, a fost prima din zona Careiului care, după 1990, a revenit la greco-catolicism. Comunitatea numără aproximativ 270 de suflete, fiind formată din familii mixte”, a declarat pentru EGCO

 

Biserica greco-catolică din Ghenci poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Istoria ei se întinde din anul 1769, când credincioşii români greco-catolici şi-au ridicat o biserică din lemn. Aceasta a fost rezidită, astfel că, după un secol, în anul 1869, noul lăcaş de cult a fost sfinţit.

La ceas aniversar Parohia a primit din partea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-Catolic de Oradea, relicva „EX VESTE TALARI” a Fericitului Martir Valeriu Traian Frențiu.