Congresul Euharistic de anul viitor va avea loc la Budapesta. În pregătirea lui, o Cruce Misionară cu relicve ale mai multor sfinţi este purtată în diverse locuri din Ungaria şi ţările din vecinătate.

Crucea Misionară este de stejar, înaltă de trei metri, decorată cu ornamente din bronz, ea fiind realizată în anul 2007 de artistul Csaba Ozsvári. În zilele de 2 şi 3 octombrie s-a aflat şi la Oradea, ceea ce a prilejuit un moment de sărbătoare, care a adunat comunitatea la rugăciune. Simbolul sacru a poposit la Bazilica Romano-Catolică. Aici a fost venerată de credincioşi în ritmul rugăciunilor rostite în mai multe limbi, rugăciuni şi invocaţii care au animat cele două zile. Totul a fost completat de momente deosebite de Adoraţie Euharistică.

Joi seară, în ziua comemorării liturgice a Fericitului Szilárd Bogdánffy, evenimentul a fost marcat de celebrarea unei Liturghii solemne în Bazilică, de către Preasfinţitul László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea. A fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea. Invitat să ia cuvântul, PS Virgil a indicat spre simbolismul Crucii Misionare, subliniind caracterul martiriului şi destinul fericit al celor care l-au mărturisit pe Cristos până la capăt: „Ei şi-au trăit viaţa în mărturie şi ne vorbesc în continuare despre Cristos, îşi fac misiunea de a vorbi despre Domnul. Reuşim să mai înţelegem limbajul acestor modele? Dacă avem credinţă, prin felul nostru de a fi, suntem misionari. Împreună să încercăm să ne trăim credinţa în normalitatea vieţii şi să-l ducem pe Cristos prin faptele noastre care să dea mărturie despre El.”

Cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional se va desfăşura în perioada 13-20 septembrie 2020 la Budapesta. În cadrul sesiunii de toamnă a Conferinţei Episcopale Catolice Române, ce s-a desfăşurat săptămâna trecută la Baia Mare, s-a decis că mai multe grupuri din toate diecezele şi eparhiile româneşti vor participa la evenimentele programate în ţara vecină cu ocazia acestui eveniment de importanţă mondială.