La această nuntă suntem cu toții chemați, suntem cu toții invitați, iar invitația ne-o face Domnul fiecăruia dintre noi, de-a lungul timpului, de-a lungul secolelor…”: a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea în predica la Sfânta Liturghie celebrată pe 1 decembrie a.c. în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Pornind de la Pilda nunții fiului de împărat din Evanghelia celei de a treia duminici a Postului Crăciunului (Mt 22, 2-14), episcopul a subliniat cum la invitația Mirelui, răspund foarte puțini, marea majoritate găsind un motiv să nu participe. 

„Atunci, Domnul îi trimite să fie invitați la nuntă pe toți cei de la „periferie” – cum spune adesea Papa Francisc, cei de la „răspântiile drumurilor”, de pe stradă, din închisori sau periferiile societății. Dintre aceștia, unii nu știu că sunt la periferie, alții chiar dacă se află aici nu știu aceasta și nu răspund invitației; nu doar că nu răspund, ci unii – care totuși s-au gândit să meargă să vadă ce este acolo – au venit nepregătiți de nuntă.

Haina curată, sufletul curat…
Astfel, cei care vor să meargă la nuntă ajung să se așeze la masa Mirelui cu haina murdară. Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar să ne gândim unde ne situăm? „Eu personal, în care categorie mă aflu, pentru că această invitație pe care mi-o face Domnul nu este o invitație generică…”. Întrebarea pe care trebuie să ne-o adresăm fiecare este dacă ne aflăm printre cei care nu au răspuns pentru că nu îi interesează, care găsesc sute de motive ca să se scuze că nu pot merge sau între cei care merg acolo cu sufletul, cu haina murdară? La această întrebare, fiecare creștin trebuie să răspundă în mod personal”, a subliniat episcopul greco-catolic de Oradea, în cea de a treia duminică a Postului Crăciunului din acest an.

În aceeași zi, în care s-au împlinit 106 ani de la Unirea Transilvaniei cu România – pe 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia –  PS Virgil a reiterat faptul că Sărbătoarea Națională a României este „o zi sfântă” pentru poporul român. În aceeași zi, Preasfinția sa Virgil Bercea a participat la Ziua Națională a României sărbătorită la Oradea, pe platoul din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe „Învierea Domnului”. Evenimentul a reunit sute de orădeni alături de reprezentanți ai autorităților locale și județene, printre care: prefectul Marcel Dragoș, primarul Florin Birta, viceprimarul Teofil Filimon, city-managerul Mihai Jurca, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Mircea Mălan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, parlamentari și alți reprezentanți ai autorităților.

Dacă reușim să o considerăm așa cum au gândit-o înaintașii noștri, înseamnă că putem să rămânem la același nivel al invitației despre care vorbește Evanghelia duminicii. Pentru că Dumnezeu invită și popoarele, iar la 1 decembrie 1918 s-a realizat această invitație prin răspunsul poporului. Cu toții au dorit atunci să meargă la Alba-Iulia. Marea Unire este în sufletul nostru, al tuturor! Reușim cu adevărat să o celebrăm cu toții împreună? Este fundamental acest lucru”, a subliniat PS Virgil Bercea în predica din Catedrala Greco-Catolică. 

Mai mult ca niciodată, contribuția ierarhilor greco-catolici – începând de la Inochentie Micu pâna la „episcopii unirii” Iuliu Hossu (1885-1970), Valeriu Traian Frențiu (1875-1952) și Demetriu Radu (1862-1920), care s-au situat «in corpore» în fruntea luptei pentru pregătirea, realizarea și desăvârșirea actului Marii Uniri de la 1918 poate fi astăzi izvor de înțelepciune pentru poporul român, atât de divizat și marcat de incertitudine.

Fraților, Ceasul împlinirii vremii este acesta, când Dumnezeu Atotputernicul, rostește prin poporul Său credincios, dreptatea Sa, însetată de veacuri. Astăzi, prin hotarârea noastră, se înfăptuieste România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Țara-mamă, România!… Dreptatea Ta, Doamne, este dreptate în veac și cuvântul Tau este Adevărul!”: era glasul tuturor românilor care răsuna la Alba-Iulia prin declarația Marii Uniri citită de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

La final, eparhul de Oradea a adresat un mesaj tuturor oamenilor de bună-voință, chemați să aleagă prin vot democratic noul Parlament al României, iar în următoarea duminică președintele țării:

Vă îndemn, ca de fiecare dată, să mergeți la vot și să îi alegeți pe cei care, după conștiința dumneavoastră, sunteți convinși că poartă în societate valorile Evangheliei, înainte de toate, și binele comun. Valorile Evangheliei se referă la iubire, credință, speranță și toate celelalte care se adaugă. Ei sunt chemați să lucreze pentru toată țara și pentru fiecare dintre noi, de aceea votați potrivit conștiinței și nu uitați de invitația Mirelui. Suntem în perioada Postului Crăciunului, când Domnul vine să ne invite din nou, în mod personal, pe fiecare. Să ne ajute Maica Sfântă să avem curajul să spunem «Iată-mă, Doamne!»”.

De amintit faptul că în România anul 2025 este declarat „Anul Cardinal Iuliu Hossu” pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri al episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, cardinal, senator de drept în Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române şi deţinut politic Iuliu Hossu.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi