Pe 15 august a.c., de sărbătoarea Sfintei Mării, au loc la Vintere (județul Bihor) o serie de manifestații prilejuite de prima ediție a sărbătorii localității, de la a cărei atestări documentare se împlinesc aproape 7 secole. Evenimentul este organizat de Parohia Greco-Catolică Vintere, Consiliul Județean Bihor, Comuna Holod, Asociația „Episcop Vasile Aftenie”, precum și Asociația pentru Dezvoltarea Localităților Vintere și Brătești.

Potrivit pr. dr. Jula Florin, paroh al Parohiei Greco-Catolice din Vintere „s-a dorit organizarea acestei prime ediții a Zilei Localității, anul acesta împlinindu-se 670 de ani de la prima atestare a localității Vintere. Pentru acest eveniment am reamenajat spațiul din jurul stejarului vechi de 450 de ani, unul dintre cei mai valoroși arbori din județul Bihor. Apoi, am construit Calea Crucii, din beton armat, placată cu marmură inscripționată cu ajutorul laserului. Cele 14 stațiuni ale Căii Crucii rememorează momentele semnificative care s-au întâmplat pe drumul Mântuitorului spre răstignire și sunt dispuse de la baza dealului până la monumentul sfințit anul trecut cu ocazia centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”.

Astfel, pe 15 august în acest an, de la ora 17.00 va fi sfințit stejarul istoric din fața bisericii. După aceea, invitații se vor deplasa la locul unde este amenajată Calea Crucii, pe care o vor parcurge împreună de la ora 17.20. Va urma un cuvânt susținut din partea oficialităților județene de prefectul Ioan Mihaiu, precum și un scurt istoric al localității Vintere susținut de prof. Mihai Drecin, de la ora 18.00, repsectiv 18.05. La final, de la ora 18.10, va fi susținut un concert folcloric de artista Anca Banda împreună cu formația, și interpreta Veta Biriș.

Seara, de la ora 20.00, toți cei prezenți la prima sărbătoare a localității Vintere sunt invitați să se bucure de o agapă frățească.

Sunteți așteptați cu drag!