„Fiți revoluționari!”, „aveți curajul să fiţi împotriva curentului”, „nu priviţi viaţa de pe canapea”, „fiți autentici, nu virtuali”: sunt câteva puncte-cheie inspirate din pontificatul Papei Francisc, care s-au aflat în centrul exercițiilor spirituale ale tinerilor din Protopopiatele de Șimleu și Zalău, desfășurate de la 22 la 24 martie a.c. în Băile „1 Mai”.
75 de tineri, împreună cu îndrumătorii lor ˗ pr. Nicola Bodea, pr. Ioan Șanta, pr. Alexandru Fiț, prof. înv. primar Florica Bodea și surorile din Congregația „Preasfintei Inimi a lui Isus” din Zalău ˗ s-au bucurat de un sfârșit de săptămână spiritual și recreativ, participând la meditațiile ținute de pr. iezuit Olivo Bossa, dedicate „protagoniştilor unei schimbări în Biserică şi societate”. Pe lângă acestea, tinerilor li s-a propus o Cale a Crucii „modernă”, o seară penitențială, momente de reculegere și, în mod special, posibilitatea de mărturisire a păcatelor. De asemenea, tinerii din Șimleu și Zalău au participat împreună în a II-a duminică a Postului Mare la Sfânta Liturghie celebrată în parohia „Nașterii Maicii Domnului” din Haieu ˗ Băile „1 Mai” de pr. Protopop Nicolae Bodea, în cadrul căreia fost transmis și salutul PSS Virgil Bercea, de pr. Paul Popa, responsabil cu Pastorația copiilor și tinerilor în EGCO. Cele două protopopiate din Eparhia de Oradea au răspuns propunerii Biroului Pastoral pentru Tineri din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea de a organiza pe parcursul Postului Mare exerciții spirituale pentru tineri.
„Am vorbit cu tinerii despre ce înseamnă «să fii revoluționar», spune pr. Olivo (SJ) într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, pornind de la Sinodul din Vatican dedicat tinerilor, din toamna anului trecut, unde Sfântul Părinte spune din nou «tineri, fiți revoluționari», în sensul că sunteți persoane pline de energie și trebuie să schimbați lumea după Cristos. Am vorbit la început despre revoluția făcută cu violență, așa cum suntem obișnuiți să înțelegem acest concept, bazat pe o ideologie care avea ca scop modelarea modului de gândire al maselor. Însă, revoluția înțeleasă în acest fel poartă cu sine o altă revoluție ˗ a subliniat predicatorul. Prin violență, niciodată nu se ajunge practic la împlinirea pașnică a obiectivelor”. În mod contrar, s-a vorbit despre revoluția fără violență, pr. Bossa făcând referință la exemple istorice precum M. Luther King sau Mahatma Gandhi, pentru care „dacă vrem o societate pașnică, atunci revoluția trebuie să folosească instrumente de pace”. Sunt exemple de lideri, coerenți cu propriile idealuri, care au fost puțin acceptați de putere, dar cu toate acestea au fost „revoluționari”.
Întrebarea de fond a meditațiilor ținute de pr. Bossa pentru tineri a fost însă alta:
„I-am întrebat pe tineri «care este persoana cea mai revoluționară pe care voi o cunoașteți?». Eu cred că este Fecioara Maria. Căci prin ea, Dumnezeu s-a întrupat. Nicio altă persoană nu a adus o schimbare atât de radicală, atât de nouă, fiind de fapt o schimbare la nivel personal. Când nu lucrăm asupra noastră pentru o schimbare, de fapt nu schimbăm nimic în societate, în exterior. Pornind de la această idee, am încercat să iau câteva exemple din Evanghelie și am făcut referire la diferiți tineri care, tocmai în timpul adunării sinodale din luna Octombrie 2018, au fost făcuți prezenți ca modele pentru tineri. Spre exemplu: Pier Giorgio Frassati, Chiara Luce, Sf. Tereza a Pruncului Isus. Toate aceste persoane tinere au fost revoluționare, pentru că au adus cu adevărat o noutate. Împreună, bineînțeles, ele având în centrul vieții lor persoana lui Isus, care este modelul prin excelență a oricărui «revoluționar». De fapt El, nu numai că nu s-a revoltat, ci a absorbit toată violența omenirii”.
Apoi tinerii au făcut Calea Crucii, cu pasaje din „Patimile lui Cristos” a lui Mel Gibson, pentru a înțelege toată suferința la care a fost supus Isus, a suportat și nu s-a revoltat, a încercat să ceară ajutor în acele clipe Tatălui și la sfârșit vedem cum I-a cerut iertare pentru lumea întreagă. În felul acesta, Cristos ia asupra sa toată violența și răspunde cu iubire, aducând pacea adevărată:
„După acest exemplu, am vorbit despre discipolii lui Isus, despre cum pot să fie și ei revoluționari potrivit Evangheliei? Am luat în mod special exemplul lui Ioan Botezătorul care spune «Iată mielul Lui Dumnezeu», acel miel care ia asupra sa toate păcatele lumii, pe Cruce, miel care este jertfit. Și apostolii sunt chemați să facă acest drum, pe care, parcurgându-l, să arate cum de fapt și ei interiorizează spiritul evanghelic, uneori chiar prin revolta lor: Isus le vorbește despre «a fi ultimul», iar ei întreabă cine este cel mai mare dintre ei?; Isus le spune despre «slujire», ei cer să fie puși de-a dreapta și de-a stânga Sa în Împărăția Cerurilor; sau, când Isus vorbește despre Cruce, apostolul Petru vrea să nu se întâmple niciodată așa ceva, dar totuși îl trădează. Așadar ˗ a continuat pr. Bossa ˗ vedem că au fost rezistențe puternice din partea apostolilor în a realiza acest plan al lui Dumnezeu, pe care El îl are pentru omenire. Dar, Isus, chiar văzând aceasta, nu schimbă planul Său, pentru că știe că unicul mod de a se realiza pacea adevărată, revoluția adevărată, este cel pe care l-a vrut Tatăl. El cere apostolilor să îl continue, asigurându-i «cu mine puteți face aceasta!», pentru că «eu vă dau Harul», de a-l putea realiza chiar prin limitele voastre. De fapt, revoluția în excelență a apostolilor și a creștinilor, este aceea de a-L face pe Cristos să se nască în ei, cum spune Sfântul Pavel. Astfel, scopul vieții mele este acela de a fi Cristos în viața mea: «nu sunt eu cel care trăiesc, ci Cristos trăiește în mine». Astfel, crescând în planul lui Dumnezeu și făcând ca el să se dezvolte în viața noastră, evident că la final devenim revoluționari așa cum a fost Isus Cristos. Aceasta înseamnă, a fi coerent cu idealurile Lui Dumnezeu, chiar până la martiriu”.
Evidențiind că scopul exercițiilor spirituale este acela de a face să se dezvolte Cristos în viața fiecăruia, ajutându-i pe creștini să intre în comuniune cu el, pr. Olivo Bossa a vorbit la final despre provocările actuale ale tinerilor:
„Dependența, aceasta este cea mai mare provocare ˗ referindu-ne la vicii, droguri, neimplicare școlară, chiar dependența de tehnologie. Sigur, tinerii de astăzi spun «facem așa, pentru că toți fac aceasta». Însă, putem «face la fel» doar pentru a fi parte a unui grup sau putem fi «altfel». (…) Riscul este acela de a deveni «persoane virtuale» – pentru că devenind dependenți de aceste lucruri tinerii își pierd identitatea. Însă, Isus Cristos, prin drumul pe care El ni-l propune, ne invită să fim noi înșine. Pentru că Dumnezeu nu se poate întâlni cu o persoană virtuală, se poate întâlni numai cu adevărul nostru. Am luat exemplul vameșului Zaheu care, neîntâlnindu-l pe Isus Cristos, urcă într-un sicomor și se ascunde ca să îl vadă. Dar Isus îi spune «eu sunt jos, dacă vrei să mă întâlnești coboară, coboară la nivelul tău, acceptă situația ta umană, căci Eu mă pot întâlni cu tine numai dacă tu accepți umanitatea ta», pentru că eu, Isus, am vrut să fiu om, pentru a vă ajuta pe voi să fiți oameni. Dacă voi nu sunteți persoane autentice, nu vă puteți întâlni cu Dumnezeu”.
Două zile mai târziu, pe 26 martie a.c., Papa Francisc a semnat la Loreto, exortația apostolică post-sinodală dedicată tinerilor, care va fi publicată integral pe 2 aprilie 2019 și va avea denumirea în limba latină Christus vivit: „Cristos, speranța noastră, este viu!”