Limba e mai ucigătoare decât o sabie”: un fragment din textul biblic al epistolei Sf. apostol Iacob (Iac 3, 2-12), a fost tema centrală a meditației ținută de pr. Vicar General Mihai Vătămănelu la întâlnirea cu preoții din protopopiatele de Beiuș și Holod, desfășurată marți, 12 martie 2019, la Protopopiatul din Beiuș. Întâlnirea din această săptămână a fost ultima dintr-o serie de vizite pastorale inițiate de preotul Vicar, cu scopul de propunere anumite proiecte parohiilor din teritoriu, dar mai ales de  a culege informații concrete din partea preoților care păstoresc parohiile greco-catolice ale Eparhiei de Oradea.

Potrivit pr. Zorel Zima, Protopop de Beiuș, la inițiativă „au participat preoții din Protopopiatele de Holod și de Beiuș, circa 21 de preoți, alături de părintele Vicar Mihai Vătămănelu și părintele Mihai Tegzeș, responsabilul cu Pastorația Familiilor și a Adulților în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

După salutul inițial și rugăciunea de deschidere, pr.Vicar General a subliniat necesitatea catehezei în pastorație, pentru ca Isus, Cuvântul lui Dumnezeu, să ajungă la inimile credincioșilor încredințați păstoririi noastre.

Pr. Tegzeș a prezentat în cadrul întâlnirii de la Beiuș activitățile imediat următoare ale departamentului Pastoral pentru Familii și Adulți, amintind conferințele și exercițiile spirituale propuse de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, ținute de predicatori precum: pr. Renzo Bianchi, mons. Andrea Caelli sau don Gabriele.

Cu această ocazie, responsabilul a invitat la colaborarea preoților din teritoriu, pentru a îndemna familiile la cateheză; o cateheză care poate fi parohială sau eparhială, prin participarea, spre exemplu, la exercițiile care vor avea loc în luna aprilie în Băile „1 Mai” . Totodată, au fost propuse întâlniri familiale protopopiale, inițiativă începută deja și la Beiuș (cf. intervenției parohului), cu participarea în anii precedenți a părintelui Tegzeș, respectiv a pr. Vătămănelu”.

La întâlnirea cu preoții din Protopopiatele de Beiuș și Holod, Vicarul General al Eparhiei de Oradea „a accentuat necesitatea unei formări spirituale și intelectuale constante și continue a preoților, Vicariatul General, împreună cu cel pentru Preoți, încercând să creeze cât mai multe astfel de ocazii, prin exercițiile spirituale propuse de Episcopie”, dar și conferințele sau evenimentele spiritual-culturale la care sunt invitați toți preoții din Eparhie.

Nu în ultimul rând, vizita pastorală de la Beiuș a fost prilejul de a sta împreună, împărtășind preocupările fiecărui preot, arătând că dialogul este o primire cordială, el „provine dintr-o atitudine de respect față de o altă persoană, din convingerea că cealaltă persoană are ceva bun de spus; presupune crearea spațiului, în inima noastră, pentru punctul său de vedere, pentru părerea sa și pentru propunerile sale”, cum spune Papa Francisc.