„Biserica si drepturile omului” este tema conferintei internationale organizata la Bratislava, pe 4 martie, de Conferinta Episcopala din Slovacia. Între cei care au luat cuvântul a fost si presedintele Consiliului Pontifical „Dreptate si pace”, card. Peter Turkson care a vorbit despre „Drepturile omului din punctul de vedere al Bisericii Catolice”pentru a promova si încuraja tutelarea drepturilor omului.
La Conferinta au mai vorbit presedintele Conferintei Episcopale din Slovacia, mons. Stanislav Zvolenský, nuntiul apostolic în Slovacia, mons. Mario Giordana si Martin Kugler, membru al Observatorului intolerantei si discriminarii fata de crestini, care are sediul la Viena, si care a vorbit despre drepturile crestinilor si discriminarea lor în Europa. De asemenea, în cadrul conferintei s-a vorbit succint despre libertatea religioasa în Slovacia si despre politicile grupurilor pro-homosexuale.
În interventia sa, card. Turkson a spus ca libertatea religioasa trebuie protejata si aparata deoarece „rezuma libertatea fiecarui om de a trai conform propriei întelegeri profunde a adevarului”, subliniind ca „libertatea religioasa este inseparabila de libertatea de exprimare si de constiinta”, de aceea presupune si libertatea de schimbare a credintei si de manifestare personala si comunitara a credintei. Vorbind despre faptul ca aceasta libertate nu este recunoscuta si tutelata în întreaga lume, prelatul catolic a spus ca astazi crestinii reprezinta grupul religios care este cel mai persecutat în lume, o situatie care constituie o grava violare a drepturilor omului.
Card. Turkson a facut un apel la toate guvernele lumii pentru a proteja drepturile cetatenilor lor, indiferent de religia pe care acestia o practica. De asemenea, aceasta a vorbit succint despre cele doua mari provocari ale societatii contemporane, secularismul, care doreste limitarea religiei la un nivel pur personal, si fundamentalismul, care este o adevarata falsificare a religiei deoarece este contrar reconcilierii si pacii lui Dumnezeu. Prelatul catolic si-a exprimat îngrijorarea fata de „ideologiile care doresc sa rescrie drepturile omului sau sa creeze unele noi”, ascunzând în ele drama avortului, a eutanasiei chiar si pentru minori, a casatoriei între persoane de acelasi sex.
Nu în cele din urma card. Turkson a subliniat implicarea Bisericii Catolice în tutelarea demnitatii umane ca fundament al drepturilor omului si a vietii umane, din momentul conceperii si pâna la moartea naturala, precum si respectarea drepturilor omului în întreaga lume.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va