„Marti, 18 septembrie, la ora 11, la Sala de Presa a Sfântului Scaun, a avut loc conferinta de presa de prezentare a constitutiei apostolice "Episcopalis communio", a papei Francisc, despre structura Sinodului Episcopilor.
La prezentarea documentului au luat cuvântul cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; mons. Fabio Fabene, sub-secretar al Sinodului Episcopilor si profesorul Dario Vitali, consultor al secretariatului general al Sinodului Episcopilor si profesor de Teologie Dogmatica la Universitatea Pontificala Gregoriana.
Publicarea constitutiei apostolice "Episcopalis communio" are loc la mai putin de o luna de la începerea Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, cu tema "Tinerii, credinta si discernamântul vocational".
Documentul aminteste ca Sinodul Episcopilor, institutie decisa de papa Paul al VI-lea la 15 septembrie 1965, ramâne "una dintre cele mai pretioase mosteniri ale Conciliului Vatican al II-lea", pontiful subliniind "colaborarea eficienta" dintre Sinodul Episcopilor si Pontiful roman în chestiuni de majora importanta, adica acelea "ce necesita o deosebita stiinta si prudenta pentru binele întregii Biserici." Într-un moment istoric în care Biserica patrunde într-o noua "etapa evanghelizatoare" printr-o "actiune de misiune permanenta", Sinodul este chemat sa devina tot mai mult "un canal adecvat" pentru "evanghelizarea lumii de azi".
Referitor la structura Sinodului Episcopilor, papa Francisc aminteste ca si papa Paul al VI-lea a prevazut – odata cu trecerea timpului – perfectionarea institutiei, ultima editie a regulamentului Sinodului (Ordo Synodi Episcoporum) fiind promulgata de Benedict al XVI-lea, în 2006. În mod deosebit, a fost instituit si, încetul cu încetul, consolidat în propriile functiuni Secretariatul general al Sinodului Episcopilor, alcatuit din secretarul general si dintr-un consiliu special al episcopilor.
Observându-se eficienta actiunii sinodale "cu privire la chestiuni care necesita o interventie imediata si de comun acord din partea pastorilor Bisericii", în acesti ani a crescut dorinta Sinodului Episcopilor de a deveni tot mai mult "o manifestare specifica si o expresie practica a solicitudinii episcopatului fata de toate Bisericile, bazata pe "convingerea ferma" ca toti pastorii sunt destinati "slujirii Poporului Sfânt al lui Dumnezeu, caruia îi apartin ei însisi în virtutea sacramentului Botezului".
Episcopul, aminteste înca o data Sfântul Parinte, este în acelasi timp "maestru si discipol" într-o actiune care este misiune si ascultare a vocii lui Cristos care vorbeste prin intermediul Poporului lui Dumnezeu, într-un mod care-l face sa fie "infallibile in credendo", adica într-o conditie de imposibilitate de a cadea în eroare. De aceea, si Sinodul "trebuie sa devina tot mai mult un instrument privilegiat de ascultare a poporului lui Dumnezeu" prin consultarea credinciosilor din Bisericile particulare, pentru ca – daca este adevarat ca este vorba despre un organism episcopal în esenta, este totodata adevarat ca "nu traieste separat de restul credinciosilor." Este, asadar, un instrument potrivit pentru a da voce în interiorul Poporului lui Dumnezeu tocmai prin intermediul episcopilor, "custozi, interpreti si marturisitori ai credintei", demonstrând ca este – cu fiecare adunare – o expresie elocventa a "sinodalitatii" Bisericii însasi, în care se oglindeste o comuniune de culturi diferite. Si datorita Sinodului Episcopilor va aparea tot mai clar ca în aceasta Biserica exista o profunda comuniune atât între pastori si credinciosi cât si între episcopi si pontif.
În constitutia apostolica "Episcopalis communio", Sfântul Parinte îsi exprima speranta ca activitatea Sinodului Episcopilor sa "contribuie, potrivit caracterului sau, la restabilirea unitatii dintre toti crestinii, potrivit vointei Domnului". Facând astfel, va ajuta Biserica Catolica, potrivit sperantei papei Ioan Paul al II-lea exprimata în enciclica "Ut unum sint" de a gasi o forma de exercitiu a primatului care, fara a renunta în nici un fel la aspectul esential al misiunii sale, sa se deschida spre o situatie noua."
Sursa:vaticannews.va/ro