Marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat duminică, 19 februarie 2023, la Roma, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice. Evenimentul s-a desfășurat la biserica „San Salvatore alle Coppelle” din Cetatea Eternă.
În numele Preafericitului Părinte Card. Lucian Mureșan a participat Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Sfânta Liturghie fiind prezidată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
Din partea Diecezei Romei a concelebrat Excelența Sa Benoni Ambăruș, Episcop auxiliar cu delegare pentru activitatea caritabilă. Au fost de asemenea prezenți în jurul mesei Sfântului Altar mai mulți preoți catolici de rit latin și bizantin, printre care Mons. Paul Butnaru și Mons. Mihăiță Blaj din partea Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, Mons. Ioan Alexandru Pop din partea Dicasterului pentru Textele Legislative, Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno, Pr. Marian Bojor, Vice-rector al bisericii delle Coppelle, Pr. Isidor Iacovici, Capelanul Misiunii românilor de rit latin din Roma și alți preoți invitați. La această sărbătoare a participat Doamna Corina Lefter din partea Ambasadei României în Italia, precum și Doamna Adina Lovin, șeful Misiunii Diplomatice a României pe lângă Sfântul Scaun, fiecare transmițând câte un mesaj.
Cuvântul de învățătură la Evanghelia Duminicii lăsatului sec de carne a fost ținut de Excelența Sa Benoni Ambăruș, episcop auxiliar în dieceza Romei. În predica sa, Episcopul Benoni a vorbit despre chemarea fiecăruia dintre noi de a-L recunoaște pe Isus Domnul pe chipul celui sărac și neajutorat, despre linia finală pe care Domnul o traseaza în viața fiecăruia dintre noi, constituită fiind din faptele noastre față de aproapele.
Celebrarea a fost animată de seminariștii Colegiului Pontifical “Pio Romeno” din Roma, la celebrare fiind prezente surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Maicii Domnului.
După Sfânta Liturghie Arhierească, a fost oficiată Slujba Parastasului pentru Iuliu Maniu.
Personalitatea luminoasă a marelui om politic transilvănean a fost evocată în cadrul conferinței susținută cu acest prilej de profesorul Giuseppe Munarini, prieten al Bisericii Române Unite, autor a mai multor studii despre Bisericile Orientale Catolice, traducător în limba italiană a numeroase lucrări de referință, printre acestea aflându-se volumul „Credința noastră este viața noastră” a Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu.
Amintind faptul că Iuliu Maniu a murit în închisoarea de la Sighet și a fost înmormântat într-o groapă comună alături de fericiții episcopi Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Anton Durcovici, episcopul Cristian Crișan le-a oferit invitaților din partea Preafericitului Părinte Card. Lucian Mureșan câte o copie a icoanei celor șapte episcopi greco-catolici români, care a fost dăruită Papei Francisc în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii prezidate de Sfântul Părinte pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți.
Situată în inima Cetății Eterne, biserica „San Salvatore alle Coppelle” din Roma este locul în care, de mai bine de o sută de ani, se întâlnesc catolicii români de rit bizantin. Acest lăcaș de cult a fost încredințat Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Sfântul Papă Pius al X-lea, prin Scrisoarea Apostolică „Universi episcopatus”, din 31 martie 1914. Pe 29 februarie 1920, biserica a fost reconsacrată de Fericitul episcop martir Valeriu Traian Frențiu.
Redăm câteva fragmente din conferința prof. Giuseppe Munarini:
Marele om de stat Iuliu Maniu (1873-1953) s-a născut la Bădăcin (districtul Sălaj, Transilvania) la 8 ianuarie 1873, fiind nepot din partea mamei a lui Simion Bărnuțiu, sufletul Adunării de la Blaj din 1848, studiind dreptul la Universitatea din Pavia.
Maniu a fost reprezentant al Națiunii Române la Budapesta în 1906 și l-a cunoscut, în timpul studiilor sale la Viena, pe marele om politic italian Alcide De Gasperi, decedat în 1954.
În plus, a fost un excelent avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj.
În lumina studiilor făcute, a cărții și a sugestiilor părintelui Cristian Borz și a profesorului Corneliu Sigmirean, a fost evidențiată participarea marelui om politic român, alături de episcopul Iuliu Hossu și de viitorul patriarh ortodox de atunci, Miron Cristea, ca unul dintre cei mai mari artizani ai Unirii Transilvaniei cu România în 1918,
Iuliu Maniu a devenit împreună cu Ion Mihalache, în 1926, fondatorul PNȚ, partid care a alternat la guvernare cu PNL (Partidul Liberal Român) în România.
Odată cu venirea la putere a comuniștilor, susținuți de Moscova, a fost întemnițat, condamnat la muncă silnică în 1947 și a murit la Sighet la 5 februarie 1953, fiind acuzat de spionaj. Justiția comunistă, manevrată de sovietici, nu a avut milă nici de vârsta, nici de măreția marelui avocat Iuliu Maniu.
În ciuda vârstei sale înaintate, Iuliu Maniu a fost condamnat la 104 ani de închisoare și a murit în 1953, la aproape trei ani după înălțarea la cer a episcopului greco-catolic Vasile Aftenie de București, primul dintre cei șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice.
Om de o modestie rară, de o credință profundă, credincios statornic, a putut primi sacramentele de la cardinalul Bisericii Greco-Catolice Alexandru Todea (1912-2002), de asemenea prizonier la Sighet. Scriitorul Nicolae Carandino, care fusese încarcerat împreună cu el, și-a închis pleoapele și a recitat pentru ultima oară rugăciunile „Tatăl nostru” și „Născătoare de Dumnezeu”. A fost apoi înmormântat noaptea în Cimitirul Săracilor, iar mormântul său nu a putut fi identificat.
Testamentul lui Iuliu Maniu a fost, chiar dacă pentru scurt timp, reamintit, demonstrând încă o dată generozitatea sa față de Biserica Greco-Catolică a cărei credincioasă și demnă mărturie a fost.
Sursa: https://bisericaromanaunita.ro/