„În perioada 1-8 septembrie 2018, în Italia, a avut loc Cursul de formare pentru preoti si sotiile lor, la care au participat un numar de douazeci de preoti cu sotiile din Eparhia greco-catolica de Oradea.
Participantii au sosit la Scorzè di Treviso (parohia San Benedetto) sâmbata, 1 septembrie, în jurul orelor 17.00, fiind întâmpinati de don Massimo Gallina si de familiile care i-au gazduit. În ziua urmatoare, preotii din Eparhia de Oradea împreuna cu sotiile lor au vizitat parohia, au participat la o conferinta pe tema sacramentelor casatoriei si preotiei, sustinuta de don Renzo Bonetti, apoi au celebrat Sfânta Liturghie în ritul bizantin.
Programul din cea de a treia a fost extrem de antrenant: dupa rugaciunea Laudelor, în biserica, a urmat prezentarea Scolii de evanghelizare si a celor sapte momente de rugaciune specifice Comunitatilor familiale de evanghelizare. Participantii au putut nota felul în care preotul colaboreaza cu familiile la lucrarea evanghelizarii. Ziua s-a încheiat cu participarea preotilor si a sotiilor lor la CFE în familii. Pentru toti a fost o experienta unica.
Marti, 4 septembrie, s-a plecat spre Salizzole di Verona (Domus Familiae), iar în seara aceleasi zile participantii s-au întâlnit cu preotul paroh din Bovolone, care le-a prezentat misiunea si activitatea sa din parohie. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, cina în parohie si întâlnirea cu familiile gazduitoare.
Miercuri, 5 septembrie, s-a vizitat Sanctuarul Madonna della Corona, iar în dupa amiaza aceleiasi zile a avut loc o plimbare „romantica” pe Lacul de Garda, urmata de celebrarea Sfintei Liturghii în Parohia San Giovanni Battista a San Giovanni Lupatoto, de cina în parohie si de marturii.
Ziua de joi, 6 septembrie, a fost marcata de vizitarea Veronei, de întâlnirea cu Episcopul de Verona, Mons. Giuseppe Zenti, de prânzul luat în Seminarul din Verona si de celebrarea Liturghiei în ritul bizantin în parohia Santi Angeli Custodi di Verona.
Apogeul cursului de formare a fost atins în data de 7 septembrie, zi în care don Renzo Bonetti a prezentat identitatea si misiunea sacramentelor casatoriei si preotiei. Ziua s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în parohia Casaleone, iar a doua zi, participantii s-au reîntors în tara. În timpul calatoriei spre casa atât preotii, cât si sotiile lor au avut posibilitatea sa-si împartaseasca experienta avuta, si toti au subliniat ca a fost un curs reusit si si-au exprimat dorinta repetarii unei experiente asemanatoare, dar în care sa fie inclusa si vizitarea oraselor Venetia si Padova.