„Aceasta frumoasa zi de septembrie este o zi plina de emotie pentru fiecare elev, parinte, bunic ori profesor, deoarece cu totii am fost, suntem si vom fi legati de scoala, ea reprezentând un punct de referinta în viata.
La Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, festivitatea de deschidere a noului an scolar a debutat cu intonarea imnului de stat al României de catre fostul elev al institutiei, Alexandru Cristea. Momentul solemn a fost întarit de rugaciunea „Te Deum”-ului rostita de Preasfintia Sa Virgil si de preoti.
Directorul liceului, prof. Antonia Nica, le-a urat bun venit tuturor celor care s-au strâns în numar atât de mare în careu, apoi i-a prezentat pe invitati: P.S. Virgil Bercea; consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni; doamna inspector Gabriela Nan, din cadrul Inspectoratului Judetean Scolar Judetean Bihor; reprezentantul Politiei, Dan Vida. Acestia au luat cuvântul pe rând, transmitând elevilor si parintilor acestora mesaje de încurajare. În discursul sau, directorul s-a adresat în mod special elevilor prezenti:
„Renascuta din propria-i cenusa, astazi, biserica noastra draga face ceea ce stie mai bine: sustine cu daruire principiile educatiei, investeste timp si resurse în tânara generatie, pentru bunul mers al întregii comunitati oradene. Sprijinul neconditionat pe care ni l-a acordat întotdeauna Episcopia Greco-Catolica de Oradea trebuie sa se întoarca înapoi. Ziua de 25 august 2018 a fost una de mare încercare atât pentru Episcopie, cât si pentru noi toti. Am fost aici, în scoala, în timp ce focul mistuia palatul de lânga noi… Cât de aproape a fost focul de liceu… Înca un pic, si astazi nu ne-am fi reîntâlnit în acesta curte. Trebuie sa Îi multumim Domnului pentru ca ne-a protejat! …Iar Episcopiei, e necesar sa îi întindem o mâna de ajutor, deoarece asa se întâmpla într-o familie adevarata.
Dragii mei elevi, personal, am trait aproape toate etapele de crestere prin care a trecut scoala noastra. Din modestia si simplitatea începutului, s-a nascut o temelie sanatoasa pe care astazi se contruieste. Sunt 26 de ani de atunci, iar acum sarbatorim o reusita! Odata intrati pe portile scolii, se deschid pentru voi noi orizonturi, noi directii, iar spatiul acesta se va împarti între sperante, aspiratii si proiecte de viitor. Cautati si gasiti placerea de a învata, cautati iubirea pentru colegi si profesori, pentru aproapele vostru, cautati în fiecare disciplina de studiu frumusetea si utilitatea ei! Fiti responsabili, demni si curajosi, dar în acelasi timp ascultatori; aveti încredere în dascalii pe care îi aveti si fiti mândri de apartenenta voastra!
Educatia si formarea elevilor este misiunea principala a cadrelor didactice din aceasta scoala si a preotilor numiti sa va calauzeasca spiritual. Va reamintesc ca aveti atât drepturi, cât si obligatii. Aveti dreptul la învatatura si conditii din ce în ce mai bune de studiu. Aveti însa si obligatia de a va pregati pentru fiecare zi de scoala si, mai ales, de a va alege modele demne de urmat, indiferent de domeniul de studiu. Eliminati din activitatea voastra cotidiana tot ceea ce înseamna delasare, ignoranta, prost gust sau indiferenta, caci acolo unde profesionalismul, încrederea, daruirea si credinta se întâlnesc, roadele se vor culege cu bucurie!”
Astazi, la 100 de ani de la Marea Unire, datorita eforturilor si pretului platit de înaintasii nostri, noi suntem liberi. Alegem liber, traim liber. Trecutului îi datoram libertatea noastra de exprimare. Curajul si inspiratia de a pune în practica anumite idei, ce au dus la dezvoltarea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, credem ca au avut substratul inspiratiei divine. „Aceasta scoala trebuie sa redevina ceea ce a fost odata”, erau cuvintele primului director al scolii de dupa anul 1990. În prezent, datorita unei munci sustinute, scoala noastra are un numar de 36 de clase, 1000 de elevi, patru cladiri în care functioneaza (Str. I. Maniu, nr. 5; Str. I. Maniu, nr. 38-40; Str. Parcul Traian, nr. 20; Str. Seleusului, nr. 67), 100 de angajati si colaboratori.
Fiecare început de an scolar este asteptat cu mari emotii. Liceul nostru si-a întâmpinat elevii într-o atmosfera de sarbatoare. Aici, vara nu a trecut oricum! Scoala a fost în plin santier. Pe lânga obisnuita igienizare a salilor de clasa, au fost renovate unele cabinete, toaletele si a fost finalizat cel de-al doilea laborator de informatica, destinat claselor de gimnaziu. Siguranta liceului a crescut prin montarea interfonului la intrarea în unitate iar elevii din Parcul Traian se vor bucura de un loc de joaca. Cei care ne trec pragul simt ca au intrat într-o scoala moderna si, mai mult de atât, ca lucrurile de aici prind viata conlucrând la cladirea unor puternice caractere, a unor OAMENI.