„În 10 septembrie 1810 se nastea la Copaceni, judetul Cluj, preotul greco-catolic Simion Balint, unul dintre revolutionarii români care a luptat alaturi de Avram Iancu, în calitate de prefect al Legiunii Ariesului. A fost descendent al unei familii nobiliare de preoti greco-catolici din Vima Mica (Tara Lapusului).

Simion Balint a urmat studii teologice si a fost numit preot capelan în Rosia Montana. În timpul revolutiei din 1848 i s-a încredintat conducerea luptelor din partile Abrudului, Câmpeni pâna la Iara-Buru. A dat dovada de înalte calitati ostasesti.

În vara anului 1848 a fost arestat de autoritatile revolutionare maghiare si întemnitat la Abrud, ca agitator. Casa în care a fost închis la Abrud a luat foc, iar preotul Balint a putut scapa descult si cu capul descoperit. Soldatul galitian Tutsek care-l pazea l-a scapat dintr-un tumult popular iscat cu ocazia incendiului, dupa ce a aratat ca nu Balint poarta vina pentru casa arsa. Ulterior a fost mutat la Aiud.

A fost pus în libertate ca urmare a petitiei formulate în acest sens la Adunarea Nationala de la Blaj.

Pentru fapte de vitejie a fost decorat de împaratul din Viena si de tarul Rusiei.

Dupa revolutie s-a retras ca preot paroh în parohia româna unita din Rosia Montana, unde a ramas pâna la sfârsitul vietii, 16 mai 1880.

A fost casatorit cu fiica preotului Zacheu Golgotiu si a avut o fata, Ana Balint, casatorita cu Iosif Hodos, mama folcloristului Enea Hodos.

Sursa: http://www.e-communio.ro