„În perioada 21 – 26 august 2018, s-a desfasurat la Dublin Întâlnirea Mondiala a Familiilor, având ca tema centrala de dezbatere, meditatie si împartasire „Evanghelia familiei: bucurie pentru lume” .

Eparhia de Oradea a fost reprezentata de un grup de 20 de credinciosi din Oradea, Zalau,Valea lui Mihai si Suplacul de Barcau, însotiti de Parintele Vicar General Mihai Vatamanelu OFMConv si de pr. Mihai Tegzes, responsabil cu pastoratia adultilor si a familiilor. Ei au sosit în Irlanda la Dublin în seara zilei de 24 august, fiind primiti de pr. Coriolan Muresan, care raspunde de comunitatea greco-catolica din Dublin si care s-a ocupat în mare masura de primirea si gazduirea familiilor din Eparhia de Oradea.

În dimineata zilei de 25 august PS Florentin Crihalmean episcop Greco-catolic de Cluj-Gherla, în prezenta PS Cornel Damian episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti si a PS Jozsef-Csaba Pal episcop romano-catolic de Timisoara, alaturi de un sobor de preoti au celebrat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Familie” din Dublin. În seara aceleiasi zile, în prezenta Sfântului Parinte Papa Francisc s-a desfasurat Festivalul Familiilor pe stadionul Croke Park din Dublin, într-o reala atmosfera de sarbatoare si bucurie, împartasite de noi ca si familie dar si de toate familiile si credinciosii sositi din peste 100 de tari ale lumii. S-a cântat, s-a dansat, s-a dat marturie despre trairea bucuriei Evangheliei în familie.

Sfântul Parinte ne-a încurajat sa iradiem de bucurie în lume precum farurile care raspândesc lumina în jur, fiind un exemplu de urmat pentru celelalte familii: „familia sa fie un far pe care toti ceilalti sa îl poata urmari. Iar noi, care am întâlnit iubirea mântuitoare a lui Dumnezeu, sa încercam, cu sau fara cuvinte, sa o exprimam în mici fapte bune, în rutina zilnica si în cele mai ascunse momente ale zilei.” Si a mai exclamat ca familiile sunt „speranta Bisericii si a lumii”. „Prin marturia voastra despre Evanghelie puteti ajuta ca visul lui Dumnezeu sa devina realitate. Puteti ajuta sa aduceti copiii lui Dumnezeu mai aproape, pentru ca sa creasca în unitate si sa învete ce înseamna ca lumea întreaga sa traiasca în pace, ca o mare familie.” Familiile prezente am fost sfatuite sa întarim si sa formam relatiile din familie folosind mereu cuvintele: „te rog”, „iarta-ma”, „multumesc”! De asemenea, sa discernem daca ar trebui sa reducem din folosirea tehnologiilor moderne în casele lor, pentru a petrece mai mult timp ca familie si în rugaciune.

Ziua de duminica, 26 august, în frumosul Phoenix Park, a adus bucurie în inimile noastre ale tuturor, la celebrarea Sfintei Liturghii de catre Papa Francisc. În predica sa, Pontiful ne-a condus spre „izvorul ultim al întregului bine pe care l-am experimentat si l-am trait aici în aceste zile: Spiritul lui Dumnezeu, care sufla încontinuu viata noua asupra lumii, în inimi, în familii, în case si în parohii”. Si-a exprimat speranta ca un rod al acestor zile va fi „sa ne putem întoarce la casele noastre si sa devenim izvor de încurajare pentru altii, pentru a împartasi cu ei ‘cuvintele vietii vesnice’ ale lui Isus.” A vorbit apoi despre iubire, cum o învatam de la Cristos: iubirea „comporta imitarea însesi jertfirii Sale de sine, comporta sa murim pentru noi însine ca sa ne renastem la o iubire mai mare si mai durabila”. A continuat spunând ca doar o astfel de iubire „poate salva lumea din sclavia pacatului, din egoism, din aviditate si din indiferenta fata de nevoile celor mai putin norocosi. Aceasta este iubirea pe care am cunoscut-o în Isus Cristos. El s-a întrupat în lumea noastra printr-o familie si prin marturia familiilor crestine în fiecare generatie are puterea de a darâma orice bariera pentru a reconcilia lumea cu Dumnezeu si a face din noi ceea ce dintotdeauna suntem destinati sa fim: o unica familie umana care traieste împreuna în dreptate, în sfintenie, în pace.”
În urmatoarele doua zile grupul din Eparhia de Oradea prezent la Dublin am avut bucura de a vizita anumite biserici si monumente istorice din capitala Irlandei, avându-l ca ghid pe pr. Coriolan Muresan, caruia îi multumim înca o data pe aceasta cale pentru atentia si grija deosebite de care ne-am bucurat.

Multumim Bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har, de bucurie si comuniune cu toti cei prezenti, traind cu adevarat ca într-o mare FAMILIE!