„Fostul consilier pe drept canonic al Vaticanului a facut un apel public pentru inserarea în codul canonic al Bisericii, între obligatiile legale, a îngrijirii creatiei, facând astfel sa fie de datoria catolicilor nu doar sa nu dauneze mediului, dar si sa îl îmbunatateasca. Propunerea a fost formulata de Cardinalul Francesco Coccopalmerio, pâna recent presedinte al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, la o întâlnirea din 12 iulie, din Roma. Aceasta s-a desfasurat în spatele usilor închise, reprezentanti ai Vaticanului si ai unor organizatii catolice discutând despre cum sa se investeasca în mod responsabil pentru o tranzitie spre energii regenerabile.

Cardinalul Coccopalmerio a atins tema canoanelor 208-221 din Codul de Drept Canonic, care enumera „obligatiile si drepturile credinciosilor”. Sectiunea ofera o imagine despre credincios si viata lui de crestin, a spus prelatul, observând ca nu se spune nimic „despre una dintre cele mai serioase îndatoriri: cea a protejarii si promovarii mediului natural în care traiesc credinciosii”. Propunerea prezentata de el, despre care a spus ca trebuie trimisa Papei, este sa se ceara un nou canon care sa fie adaugat la obligatiile tuturor credinciosilor, unul care sa trateze în mod special responsabilitatea fata de mediu.

Prelatul, a carui demisie a fost acceptata de Papa Francisc în aprilie anul curent, în urma atingerii limitei de vârsta, a prezentat o posibila formulare a canonului: „Toti credinciosii crestini, tinând cont ca creatia este casa noastra comuna, au grava datorie nu doar de a nu dauna, ci si de a îmbunatati, atât prin comportamentul de zi cu zi cât si prin initiative specifice, mediul natural în care fiecare persoana este chemata sa traiasca”. Canoanele despre care a vorbit Cardinalul se refera la obligatii generale pentru catolici legat de practicarea credintei si mentinerea comuniunii cu Biserica.
Sursa: https://www.catholica.ro