„Marti, 29 aprilie 2014, la Universitatea Pontificala din Lateran, Institutul Pastoral „Redemptor Hominis”, pr. Vasile Orghici a sustinut lucrarea de doctorat cu titlul „Analiza Ordinii Politice în Lumina Magisteriului Social al Papei Ioan Paul al II-lea”. Comisia de evaluare a fost constituita din sase profesori, Lubomir Zak – presedintele comisei, profesor de Teologie Fundamentala, Flavio Felice – profesor de Doctrina Economica si Politica si Drept Civil, Gianni Manzone – profesor de Doctrina Sociala a Bisericii si Teologie Morala, Rocco Pezzimenti, – profesor de Istorie si Democratie, Chiara Palazzini – profesor de Pedagogie si Pshiologie, si Paolo Asolan – profesor de Teologie Pastorala.
Teza are ca obiect de cercetare stiintifica semnificatia si valoarea asumata de sistemul politic actual si fundamentele sale în lumina doctrinei crestine si a Magisteriului lui Ioan Paul al II-lea. Prin urmare, cercetarea argumentului se concentreaza în mod evident pe investigarea transformarilor istorico-politice care au caracterizat sfârsitul secolului trecut si începutul noului mileniu si care au „construit” actuala ordine politica; un element fundamental este apoi reprezentat cu siguranta si de consecintele pe care aceste schimbari le-a generat la nivelul filozofic si teologic. Motivatia care a determinat elaborarea argumentului tezei se bazeaza în principal pe faptul de a fi un preot al Bisericii Greco-Catolice Române, apartinând unei zone pe deplin implicate în „revolutia” realizata de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Biserica Greco-Catolica din România a fost scoasa în afara legii de regimul comunist din 1948 pâna în 1989 si episcopii si preotii ei au trebuit sa îndure suferinte si enorme persecutii din partea regimului, ajungând, în multe cazuri, la sacrifici extreme, condamnati la multi ani de închisoare. Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea, l-a încurajat în mod sistematic pe episcopul de atunci, Alexandru Todea, devenind apoi Cardinal si Capul Bisericii Greco-Catolice de a se lansa în reorganizarea acestei Bisericii clandestine. Asadar, motivatia elaborarii tezei are ca inspiratie si initiere si omagierea martirilor si marturisitorilor crestini greco-catolici români, care au suferit pe nedrept consecintele inumane ale sistemului totalitar ateu. Tinând ca punct de referinta în concretizarea tezei implicatiile si învataturile sociale ale Sfântului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, tocmai în scopul combaterii sistemelor autoritare si totalitare cu care însusi Papa s-a confruntat si a suferit. Scopul lucrarii este de a reflecta asupra modului în care interventia constanta a Pontifului polonez a contribuit, de fapt, la dizolvarea regimului totalitar comunist si la nasterea statului modern derivat în urma prabusirii sistemului politic precedent. Sursele utilizate în structurarea lucrarii sunt în esenta de doua tipologii: cele ale Magisteriului si cele ale literaturii teoretice si a stiintelor politice. Pe baza acestui material colectat, lucrarea a fost structurata în patru capitole: 1) Ratiunile istorice, procesele si fundamentele ordinii politice; 2) Participarea politica a lui Ioan Paul al II-lea; 3) Principiile si ratiunile democratiei în lumina învataturii lui Ioan Paul al II-lea; 4) Aspecte colaterale ale sistemelor democratice actuale.
Parintele Vasile Orghici a prezentat în mod schematic si sintetic ratiunea tezei în aproximativ douazeci de minute, dupa care au urmat aprecierile, comentariile si întrebarile pe care profesorii din Comisie i le-au adresat, la care parintele Vasile a trebuit sa dea explicatii si raspunsuri concise si coerente. Comisia s-a retras în aula Senatului Academic si, apoi, a urmat concluzia finala a Comisei: DOMINUS ORGHICI VASILE: CUM ERUDITIONE CONSCRIPTA ADPROBATA ––– SUMMA CUM LAUDE