„La finalul întâlnirii de trei zile cu Papa Francisc, toti Episcopii chilieni au cerut iertare victimelor pentru scandalul abuzurilor sexuale, prezentându-si Papei demisiile în scris, acesta urmând sa decida daca le accepta sau le respinge. Într-o declaratie din 18 mai, Episcopii îi multumesc Sfântului Parinte pentru „ascultarea paterna si pentru corectia fraterna”, cerându-si iertare pentru durerea provocata victimelor, Papei, Poporului lui Dumnezeu si tarii prin „gravele erori si omisiuni”.
Declaratia a fost citita presei în spaniola de Episcopul Juan Ignacio González de San Bernardo, membru al comisiei nationale chiliene pentru protejarea minorilor, si în italiana de Episcopul Fernando Ramos, auxiliar de Santiago, secretar al Conferintei Episcopale Chiliene. În declaratie, prelatii îi multumesc Arhiepiscopului maltez Charles Scicluna si Mons. spaniol Jordi Bertomeu pentru investigatia profunda facuta anterior în acest an. Multumesc si victimelor pentru „perseverenta si curaj, în ciuda imenselor dificultati personale, spirituale, sociale si familiale, pe care le-au avut de înfruntat de multe ori în mijlocul neîntelegerii si atacurilor din partea propriei comunitati ecleziale”. În fine, s-a anuntat ca fiecare dintre Episcopii activi si-a prezentat în scris demisia si asteapta decizia Papei în acest sens.
În discutia cu jurnalistii, Episcopul González a spus ca pe moment prelatii vor reveni în Diecezele lor, continuându-si activitatea, pâna când vor auzi ceva de la Papa – fie respingerea, fie acceptarea demisiei. La întâlnirea de marti, miercuri si joi au participat 34 de Episcopi chilieni, dintre care doi emeriti, la apelul Pontifului în urma raportului de 2.300 de pagini al investigatiei conduse de Mons. Scicluna si Mons. Bertomeu. Acest raport nu a devenit înca public. Investigatia l-a avut în centru pe Episcopul Juan Barros de Osorno, numit în Dieceza în 2015 si acuzat de musamalizarea abuzurilor comise de preotul Fernando Karadima. Acesta în 2011 a fost gasit de Congregatia pentru Doctrina Credintei drept vinovat de abuzuri împotriva minorilor, fiind condamnat la o viata de rugaciune si singuratate. Alte acuzatii i-au vizat pe Episcopii Andrés Arteaga, Tomislav Koljatic si Horacio Valenzuela, care ar fi stiut de abuzuri dar nu au facut nimic.

Sursa: https://www.catholica.ro