„Biserica se strânge cu recunostinta în jurul papei emerit Benedict al XVI-lea, care împlineste azi 91 de ani. Nascut la 16 aprilie 1927 la Markt am Inn, un satuc din landul german Bavaria, cardinalul Joseph Alois Ratzinger a fost ales ca succesor al Sfântului Apostol Petru la 19 aprilie 2005, luându-si numele de Benedict al XVI-lea.

În 29 iunie 1951, a fost hirotonit preot împreuna cu fratele sau în Catedrala din Freising. La 24 martie 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit Arhiepiscop de Munchen si Freising. La 28 mai 1977 a fost hirotonit arhiepiscop, iar la 27 iunie a aceluiasi an a fost creat cardinal. A renuntat la tronul Sfântului Petru pe 28 februarie 2013.

Viata sa este povestita cu diferite ocazii, dar în timpul pontificatului, Benedict al XVI-lea a amintit clipele tineretii sale, într-un dialog cu copiii.

„Familia noastra, cu putin înainte de începerea scolii elementare, se mutase în acest sat dintr-un alt sat, drept care eram într-un fel straini pentru ei, chiar si dialectul era diferit… Nu eram sfinti, am avut si noi certuri, dar cu toate acestea era o frumoasa comuniune, în care deosebirea dintre bogati si saraci, inteligenti si mai putin inteligenti, nu era importanta. (…) Am gasit capacitatea de a trai împreuna, de a fi prieteni, si cu toate ca din 1937, adica de mai bine de 70 de ani, nu am mai fost în satul acela, am ramas înca prieteni. Asadar, am învatat sa ne acceptam unii pe altii si sa ne ducem povara unii altora. (…) În aceasta atmosfera de încredere, bucurie si iubire, eram fericiti. Cred ca Paradisul ar trebui sa fie ceva asemanator cu ceea am trait în tineretea mea. În acest sens, sper sa merg ’acasa’ acum, când ma îndrept spre cealalta parte a lumii”.

Dupa retragerea de la conducerea Bisericii, anuntata la 11 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a fost în repetate rânduri destinatarul afectiunii si rugaciunii Papei Francisc, înca de la primele cuvinte ale pontificatului sau: „Va multumesc pentru primire! Multumesc comunitatii diecezei de Roma (…). Mai întâi de toate as dori sa facem o rugaciune pentru episcopul nostru emerit Benedict al XVI-lea. Sa ne rugam cu totii împreuna pentru el, ca Domnul sa-l binecuvânteze iar Maica Domnului sa-l ocroteasca!”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va