„Daca suntem ceva, nu suntem prin biruinta stramosilor nostri, ci suntem ceva numai prin suferinta lor”. Nicolae Iorga

A treia conferinta din seria „Conferintele Unirii” organizate de catre Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” si Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea în parteneriat mai multe institutii ale orasului, a avut loc în amfiteatrul Bibliotecii unde gazda a fost doamna Ligia Mirisan.

Invitatul special a fost domnul profesor universitar dr. Andrei Marga, care a prezentat conferinta cu titlul „Religia si Biserica în viata actuala”, subliniindu-se rolul important al Bisericii în societatea zilelor noastre, fiind de asemenea atinse si alte puncte sau problematici contemporane. În deschiderea conferintei, domnul profesor Andrei Marga a subliniat faptul ca Oradea are o mare traditie în domeniul eclezial si educational, precum si rolul Bisericii Greco-Catolice la faurirea României.

Domnul profesor a atins subiecte privind doctrina sociala a Bisericii Catolice, mai apoi facând o comparatie filosofica între Toma de Aquino si Confucius. A reflectat si asupra celor spuse de Papa Francisc care face referire la o viata simpla si crestineasca „un zbor cu avionul unde un pasager are loc la business class iar altul la clasa economica în caz de prabusire a aparatului pretul final fiind acelasi”. Domnul Andrei Marga a facut apel la aprecierea rolului biserici catolice în contributia resuscitarii latinitatii si nationalitatii la români precum si faptul ca un popor poate fi unit chiar daca gândirea acestuia nu este la fel.